Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 25.08.2017. 12:00

Anoreksija kod psa posljedica je bolesti, prepoznajte ju

Za razliku od ljudi, anoreksija se kod psa javlja kao posljedica neke bolesti. Važno je da ljubimca odvedete veterinaru, jer će u suprotnom uginuti.

Foto: Coberschneider/Getty images
  • 4.703
  • 59
  • 0

Psi, kao i ljudi, ponekad imaju slabiji, a nekad jači apetit. Ukoliko pas počne odbijati hranu, to je prvi znak da je pas bolestan. Ukoliko vlasnik primijeti da pas danima neće jesti, pa čak ni omiljenu hranu, vrijeme je da ga odvede kod veterinara, jer najčešće se u ovom slučaju radi o anoreksiji.

Anoreksija - posljedica bolesti

Kao što se već zna, anoreksija je kod ljudi vrlo ozbiljno zdravstveno stanje, koje traži hitno liječenje. Međutim, ovu terminologiju često koriste i veterinari, kada opisuju psa kojem se drastično smanjio apetit ili kada generalno danima odbija jesti i naglo gubi na težini. Za razliku od ljudi, kod psa se javlja anoreksija uslijed posljedice neke bolesti.

Uzroci za gubljenje apetita mogu biti razni, ali samo pojedine bolesti dovode do anoreksije. Anoreksija kod psa se javlja ukoliko on ima rak ili bilo koju bolest probavnog trakta, gdje spadaju i problem sa pankreasom ili jetrom.

Često se ovo stanje javlja kada pas ima paradentozu ili visoku temperaturu, koju vlasnik zanemaruje. Bolovi kod psa također često uzrokuju naglo gubljenje apetita, a do anoreksije dovode i razni paraziti, kao i malokrvnost. Anoreksija se takođe javlja zbog psihološkog problema, kao što su stres ili promjene u rutini, kao i promjena životne sredine.

Ponekad pas odbija danima jesti, a pri tome je i dalje veseo i razdragan. U ovom slučaju nije riječ o anoreksiji, već o psu probiraču. Pas najčešće postaje probirač zahvaljujući vlasnicima koji pse hrane kombinirano - malo suhom hranom, malo domaćom hranom, a pri tome ga časte sa previše poslastica. Ovaj vid prehrane je pogrešan, jer kod psa potiče odbijanje hrane koja mu se ne sviđa.

Simptomi anoreksije kod psa

Kako biste u potpunosti bili sigurni da pas ima anoreksiju, trebali bi ga odvesti na detaljne analize, a ono što će se samo primijetiti je:

  • groznica
  • žutilo
  • bolovi
  • promjene u veličini organa
  • promjene u očima
  • kratak dah
  • rad srca i pluća su skoro nečujni

Kada primijetite ove simptome, obavezno vodite psa kod veterinara, jer će u suprotnom uginuti.

Veterinar će u ovom slučaju napraviti temeljnu medicinsku povijest psa, uključujući i promjene u prehrani, životnoj sredini ili rutini. Pomoći će vam da otkrijete mogući uzrok. Zatim će napraviti različite testove, uključujući: oftalmološke, stomatološke, pregledat će mu detaljno lice i vrat, putem krvi će napraviti analize na srčanog crva i moguće viruse.

Liječenje anoreksije kod psa

Nakon identificiranja osnovnog uzroka pojave anoreksije, veterinar će vam dati instrukcije i dobro izbalansiranu ishranu za psa (dijetu), uz pomoć koje će se vaš pas oporaviti. To podrazumijeva povećanje sadržaja masti ili proteina u hrani uz dodavanje aromatiziranog prelijeva. Ono što je važno napomenuti je da ćete hranu morati grijati do temperature tijela psa.

Ukoliko je došlo do ozbiljnog poremećaja u prehrani, veterinar će preporučiti intravensko hranjenje. Posebno ako pas nije jeo ništa tri do pet dana i duže. Ukoliko je anoreksija posljedica boli, veterinar bi mogao prepisati lijekove protiv bolova.

Praćenje stanja

Anoreksija je ozbiljno stanje, koje zahtijeva da pažljivo pratite i pazite na svog psa. Važno je da obavijestite veterinara o svakom progresu ili njegovom nedostatku. Ako vaš pas ne počne jesti poslije jednog ili dva dana, morate ga opet odvesti kod veterinara radi druge opcije liječenja.

Zdrav pas je veseo, razdragan, odličan čuvar, često laje i raduje se svom vlasniku. Dlaka i koža zdavog psa je sjajna i čista, njegove oči su bistre bez krmelja, a njuška mu je vlažna i hladna. Redovno jede i raduje se kada vidi da vlasnik prolazi njegovoj posudi za hranu i vodu. Zdrav pas rado uzima hranu i pije umjerene količine vode. Pun je kondicije i pokazuje svoj pravi temperament.

Foto: Coberschneider/Getty images


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]