Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recikliranje
  • 08.02.2023. 07:30

10 praktičnih ideja za upotrebu plastičnih boca u vrtu

Možda će vam koristiti kao oznake za gredice, sjetvene posude ili zaštita od mraza

Foto: Depositphotos/Kris.Rad
  • 3.398
  • 211
  • 0

Plastične boce možemo reciklirati na brojne načine koji mogu biti korisni za vrtove. Neki od njih su vrlo praktični, a drugi su više estetski.

Prije upotrebe potrebno ih je dobro oprati.

1. Najjednostavniji način je da se koriste za sjetvu sjemena raznih biljnih vrsta. Odreže im se vršni dio gdje je čep ili se polože i odreže im se gornja trećina. Na dnu je potrebno izbušiti rupice za otijeanje suvišne vode. Napune se supstratom i spremne su za sjetvu. 

Što se sadi i sije u veljači?

2. Kada se pri vrhu ruba izbuše dvije, odnosno više rupa ovisno od zapremine, kroz njih možemo provući špage ili konopce i dobit ćemo viseće košare za cvijeće i druge biljke.

3. Proljeće donosi hladne noći, a mlade, tek iznikle biljke su vrlo osjetljive. Kako bismo ih zaštitili od kratkotrajnog, ali pogubnog mraza, dno plastične boce možemo odrezati, a preostali dio poput zvona postavljamo iznad biljke. Pritisnemo da se stranice blago ukopaju u zemljište i dobijemo mini plastenik. Ako se dogodi da boca ostane kao zaštita nešto duže, onda tijekom dana odvrnite čep zbog provjetravanja, a navečer ga zavrnite kako bi spriječili izmrzavanje vršnih dijelova. Koristite one veće zapremine kako bi biljci osigurali više prostora.

4. Koristimo ih za zalijevanje. Možemo im izbušiti dno ili čep, ovisno od zapremine i naših potreba. Također, od njih možemo napraviti raspršivače kada na tijelu boce napravimo puno rupica i povežemo je s crijevom za vodu. Zbog tlaka, voda će prskati kroz rupice. Bocu s koje ste skinuli čep i odrezali dno možete djelomično ukopati u zemlju. Prilikom zalijevanja ulijte vodu kroz dno koje je okrenuto prema gore. Voda će izaći kroz grlo. Ovo će spriječiti odnošenje zemlje i ogoljavanje korijenja što je posebno značajno kod rajčice i patlidžana.

Voda ide direktno do korijena (Foto: Depositphotos/i-am-helen)

5. Kako ih ima u raznim bojama, oblicima i veličinama možete se poigrati i napraviti zanimljive ograde za gredice povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja. U iskopani kanal postavljaju se boce u redu jedna do druge. Zatrpamo i učvrstimo kako bi stabilno stajale uspravno.

6. Napravimo oznake za gredice. Tijelo boce možemo narezati na komade gdje markerom pišemo nazive posijanih biljaka.

7. Od njih se mogu napraviti priručne žlice za supstrat ili gnojiva koje su vrlo praktične.

8. Koristite ih da napravite zamke za puževe. Nekoliko centimetara iznad dna narežite komad koji će biti dovoljno velik da uđu puževi, ulijte pivo i nakon svega ispraznite sadržaj. Dakle, bocu sa zatvorenim čepom ukopajte u zemlju do donje granice otvora i ulijte pivo. Količina treba biti dovoljna da se u njoj uguše puževi.

9. Ako imate veliki broj boca, iskoristite ih za pravljenje plastenika.

10. Koriste se i za izradu strašila za ptice, ali i krtice. Skalpelom zarežite nekoliko prozorčića na tijelu boce kako biste dobili svojevrsnu vjetrenjaču. Nataknite uj na štap, tjerat će ptice, ali će zvuk i vibracije smetati i podzemnim štetnicima. 


Tagovi

Plastične boce Reciklaža plastičnih boca Korisni savjeti Boce za zalijevanje Zamka za puževe Zvono protiv mraza Zaštita od mraza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ulaznica na Proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu je 5 eura!
Čekaju vas brojne zanimljivosti!
Otvoren je do nedjelje, 26. travnja!