Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Klorpirifos - etil

Kontaktni, želučani i dišni insekticid. Hlapljiv i čvrsto se veže na čestice tla. Protiv štetnika voćaka(lisne i krvave uši, lisne buhe, savijača, cvjetara i drugih), šećerne repe, uljane repice, duhana, kukuruza, pšenice, (sovice, metlice, lisne uši , stjenice, buhači i drugi ). Učinkovit i na gubara, kao i na štetnike u tlu. Ne smije se rabiti u: peršinu, celeru, rotkvici, mladoj mrkvi, radiću, salati, mladom krumpiru i mladom luku. LD50 135. S.O. = II ( više od 50 % d.t.) ; III ( od 2-50 % d.t.) Može biti fitotoksićan za vinovu lozu, krastavce, salatu, ruže, azaleje i kamelije. Karenca: 28 dana za voćke, šećernu repu i krumpir; 42 dana za ratarske usjeve kod folijarnog prskanja; 42 dana za kupusnjače i ostalo povrće (osim korjenastog) kod prskanja tla; 63 dana za luk; 91 dan za krumpir; OVP za ratarske usjeve.

Identifikacijske oznake (brojevi) CAS br. 2921-88-2 CIPAC br. 221 2005/72/EC

Kemijski naziv prema IUPAC-u O,O-dietil-O-3,5,6- triklor-2-piridil tiofosfat

Čistoća ≥ 970 g/kg Nečistoća O,O,O,O-tetrametil ditiopirofosfat (sulfotep) je toksikološki značajna i ne s

Stupanje na snagu 01.07.2006

Prestanak uvrštenja 30.06.2016

Posebne odredbe

DIO A
Dopušten za uporabu samo kao insekticid.
DIO B
Za provedbu jedinstvenih načela iz propisa o jedinstvenim načelima za ocjenjivanje i registraciju sredstava za zaštitu bilja moraju se uzeti u obzir zaključci izvješća o ponovnoj ocjeni za klorpirifos, a posebice dodaci I. i II., čiji je završni oblik donesen na Stalnom odboru za prehrambeni lanac i zdravlje životinja na dan 3. lipnja 2005.
Potrebno je obratiti posebnu pozornost na zaštitu ptica, sisavaca, vodenih organizama, pčela i člankonožaca koji ne pripadaju ciljanoj skupini i osigurati da uvjeti za registraciju uključuju, prema potrebi, mjere za smanjenje rizika, kao npr. zaštitne zone.
Potrebno je zatražiti podnošenje dodatnih studija koje potvrđuju procjenu rizika za ptice i sisavce. Mora se osigurati da podnositelji zahtjeva na čiji je zahtjev klorpirifos uvršten na Aneks I Direktive 91/414/EEC dostave takve studije Komisiji u roku od dvije godine od stupanja na snagu ove Direktive*.