Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kos
  • 24.05.2017. 09:00

Zbog mrazeva urod trešanja prepolovljen

Proizvođači trešanja na području Grada Zagreba proglasili su elementarnu nepogodu jer urod će im biti i više nego prepolovljen. OPG Kos iz Demerja očekuje tek 700 kilograma trešanja od predviđenih 10 tona.

Foto: bigstockphoto.com, VBaleha
  • 1.777
  • 150
  • 0

"Ove će godine u ponudi biti manje trešanja jer nemalo je toga uništio mraz". Kaže to Svemir Kos sa istoimenog Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Demerju, općina Brezovica u Gradu Zagrebu.

Na svojih 1,1 hektara u rodu, u trešnjiku ima sedamstotinjak stabala, a još mu je toliko posađeno. Prve plodove zasađenih trešanja očekuje za oko četiri godine, a riječ je o gotovo više od desetak sorti.

Trešnje u ponudi početkom lipnja

Na zagrebačkim će punktovima sočni plodovi biti u ponudi krajem svibnja odnosno početkom lipnja, pa sve do prve polovice srpnja. Riječ je o sortama koje različito dozrijevaju tako da će se vrijeme ponude trešanja kaže voćar, protegnuti na oko dva mjeseca.

Brendirana Zg trešnja

Kos je uključen i u Udrugu proizvođača trešanja Grada Zagreba poznatu i kao Zg Trešnja, koju su svojedobno i brendirali. Prepoznatljiva je ona po obliku,veličini, slatkoći, kakvoći a otkriva kako su Zagrepčani u pravilu naviknuti na crvenu trešnju koju često konzumiraju, dok je izvan granica traženija ona tamnije boje i kore. Svoju će robu OPG Kos plasirati na Zagrebačkom kolodvoru, Trgu kralja Tomislava, a bit će trešanja i u Paromlinskoj, na Bukovačkoj cesti i diljem Zagreba.

Ove godine tek 700 kg trešanja od predviđenih 10 tona

Ove će godine gospodarstvo iz Demerja ubrati oko 700 kilograma ploda, a trebalo je biti čak 10 tona roda trešanja što su spriječile vremenske neprilike, ponajprije mraz. Iako su se pokušali obraniti od donedavnih mrazeva, onaj s noći 22. na 23. travnja bio je koban za mnoga stabla trešanja.

"Borili smo se, ložili smo 45 peći među drvoredima, baš predviđenim za mraz, ali nažalost nije pomoglo", kaže naš sugovornik.

Lovci na mraz s toplim zrakom

Ističe kako su neke njegove kolege koristile i takozvane "lovce na mraz" koji ispuhuju topli zrak, ali s tim se vozilom na istom mjestu mora doći svakih 12 minuta pa je u tom smislu i rad složen. Konfiguracija terena našeg sugovornika bila je kaže neodgovarajuća za takvu obranu.

Vjetar najbolje oružje u borbi protiv mraza

Tvrdi i kako je najbolje oružje u borbi protiv mraza vjetar. Na Novom zelandu je jedan inovator osmislio ventilator visine od 8 metara, koji raspršivanjem toplog zraka može itekako pomoći u borbi protiv mraza. Zbog potonjeg su zagrebački proizvođači trešanja proglasili i elementarnu nepogodu i prijavili štetu koju valja tek procijeniti.

Ventilator za raspuhivanje toplog zraka oko 40.000 eura

O tome bi li trebalo pribaviti ventilator ili više njih za proizvođače okupljene u udruzi Zg trešnja, doznajemo da im je cijena po komadu oko 40 tisuća eura pa je i to (zasad) pozamašna stavka. Uzgajivači su još više razočarani jer uzgoj je voća kažu takav da iako imate štete, morate i dalje ulagati.

Prolaz kroz drvored tisuću kuna

To više jer su trešnje osjetljivo voće koje, kada je o zaštiti riječ,prihrani, obrani od štetnika gospodina Kosa kaže "jedan prolaz" kroz drvored košta oko tisuću kuna. Jedan od štetnika s kojima se bore jest i trešnjina muha koju pokušavaju prevenirati prirodnim mamcima (tzv. slatke žute ploče) koji se povješaju na stabla mameći štetnike.

Berba uz pomoć rodbine, prijatelja i sezonaca

Ovih dana doznajemo aktivirat će se na imanju prijatelji, rodbina i pokoji sezonac zbog branja trešanja čije su podloge Gisela 5 i Gisela 6. Nakon branja plodovi se sortiraju i pakiraju u PVC podloške od, u pravilu pola kilograma. Trešnje se kaže naš sugovornik ujutro (po)beru, a već su prije podne još svježe u ponudi građanima. Kilogram je lani bio od 30 do 40 kuna, a i ove će biti tu negdje, odnosno prodavat će se i na manju gramažu.

Trešnje bez peteljke brže puštaju sok i venu

O tome kako prepoznati friške plodove voćar kaže da prvotno moraju biti ubrani s peteljkom, koja treba biti zelene a ne smeđe boje, jer kada je trešnja bez peteljke brzo pušta sok i prije (u)vene.

Foto: bigstockphoto.com, VBaleha


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

OPG Kos Trešnja Brezovica Trešnje Demerje Šteta Mraz Prodaja


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.