Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 30.03.2021. 16:30
  • Požeško-slavonska, Bertelovci

Zbog mraza prošle godine imao samo pet tona jabuka, ove očekuje bolje prinose

Kao i mnogi drugi voćari i Slavko Đelajlić se boji mraza jer je dosta voća već "potjeralo". No, problem stvara i pojava krvave uši.

Foto: Facebook/ Poljoprivredna TV
  • 296
  • 213
  • 0

Kao i mnoge druge poljoprivrednike, voćara Slavka Đelajlića iz Bertelovaca kod Jakšića muče nagle "izmjene klime" jer je dosta voća već potjeralo.

Ipak očekuje bolje prinose nego prošle godine, prepričava za Poljoprivrednu televiziju, kada je zbog mraza imao svega pet tona jabuka dok za vrijeme dobrih godina bude i do pedeset.

Krvava uš - najgori štetnik

Također, zbog oscilacija toplog i hladnog vremena pojavljuje se sve više novih bolesti i štetnika. Ipak, jedan stvara više štete nego ostale, a riječ je o krvavoj uši.

"Jabuka se šprica cijele godine protiv krastavosti i onda protiv insekata. Na našim područjima sada se pojavila i krvava uš, a bude problema i s kalifornijskom štitastom“, napominje.

Krvava uš se, pojašnjava, pojavljuje samo na jednom dijelu voćnjaka i ako ju se ne suzbije, može nanijeti velike štete. 

Stručnjaci zbog toga naglašavaju kako je bitno na vrijeme obaviti zaštitne tretmane. Prvi je uljima protiv štetnika koji prezime u kori, a bitno ga je obaviti prije početka vegetacije. Kada ona krene, radi se tretman na bazi bakra, a iza njega dolazi redovita zaštita. "Jabuka je specifična jer ako se jedan tretman promaši, onda je gotovo", kaže sugovornik.

Bitna pravodobna zaštita

Dok sredstva na bazi bakra djeluju i na hladnijim temperaturama, ostala zahtijevaju toplije vrijeme s temperaturama iznad 6 °C.

Važno je, ističu stručnjaci, držati se propisanih doza i uputa za uporabu te ne prskati za vjetrovitog vremena, odnosno kada su pčele u voćnjaku. 

Inače, na ovom OPG-u glavne su kulture jabuke i višnje. Na dva hektara posađeno je oko 2.400 stabala pretežito sorata idared, a osim nje imaju zlatni i crveni delišes te florinu. 

Prodaju, kaže ovaj voćar, obavljaju uglavnom na kućnom pragu. 

Više o zaštiti jabuke pogledajte u videu:


Tagovi

Zaštita jabuke Krvava uš Tretmani bakrom OPG Đelajlić Klimatske promjene Mraz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner