Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje voćaka
  • 24.04.2015. 13:45

Zbog čega stradava koštičavo voće?

Zanimljivo je da nagle promjene sušenja rascvjetalih krošanja nastaju upravo posljednjih desetak dana, pa neki vlasnici voćnjaka sa koštičavim voćem koji nisu u tom razdoblju obišli nasade, možda još i ne znaju kakvo je pravo stanje kod njih.

  • 5.094
  • 429
  • 0

"Danas kada sam obilazio svoj nasad bresaka i nektarina umalo su mi se noge odsjekle. Za kratko vrijeme puno stabala koja su bila u punoj cvatnji i prekrasno izgledala, počela su se sušiti. Prava katastrofa, osjećam se grozno. Simptomi slični moniliji, ali mislim da nije monilija jer sam po svim pravilima struke obavio potrebnu zaštitu i sredstvima na bazi bakra u fazi mirovanja voćnjaka i najboljim sredstvima protiv monilije", izjadao mi se sinoć prijatelj voćar, zamolivši da mu ne spominjem ime.

Da ga barem malo utješim, rekao sam mu da se i u našem obiteljskom voćnjaku posljednjih dana jednostavno suše stabla marelica, bresaka, neke trešnje i višnje. Slične informacije i jadikovke stižu ovih dana i od drugih voćara, ne samo iz Brodsko-posavske, nego i susjedne Sisačko-moslavačke županije.

Sušenje rascvjetalih stabala

Suše se breskve, nektarine, marelice, trešnje. Mira Krstanac iz Gornjih Bogićevaca kaže da su u vrijeme rezidbe i cvatnje višnje odlično izgledale, a jučer su također primijetili da se osušilo najmanje stotinjak stabala koja su trebala biti u punom rodu. I Agneza Benedeković kaže da se u njihovom voćnjaku osušilo nešto stabala višanja, a pretpostavlja da su na to, među ostalim, utjecali monilija, ali i temperaturni šokovi i stresovi koji, kako kaže, također negativno djeluju na voćke.

I u Klokočeviku, selu najpoznatijem po voćarstvu u Brodsko-posavskoj županiji, pojedini voćari imaju problema sa sušenjem stabala koštičavog voća. Dražen Ružić i Drago Kulaš kažu da su u njihvim obiteljskim voćnjacima, ali i kod drugih kolega voćara stradala stabla marelica, višanja, šljiva, trešanja. Nasreću, kod njih nije veća pošast, kao u nekim drugim slavonskim voćnjacima, no brine ih zbog čega se to događa!? Drago kaže da je čak drenirao zemlju na kojoj je posado višnje, a već su se prošle godine osušile mlade voćke.

Suvišna vlaga kumovala sušenju voćaka!?

Zanimljivo je da nagle promjene sušenja rascvjetalih krošanja nastaju upravo posljednjih desetak dana, pa neki vlasnici voćnjaka sa koštičavim voćem koji nisu u tom razdoblju obišli nasade, možda još i ne znaju kakvo je pravo stanje kod njih.

Rukovoditeljica Podružnice Savjetodavne službe, Podružnice Brodsko-posavske županije Vera Novaković pretpostavlja da je glavni uzrok masovnijem sušenju, osobito koštičavog voća, mnogo suvišne vode tijekom prošle godine u zoni korijenovg sustava.

To je osobito izraženo na površinama koje prije sadnje višegodišnjih nasada nisu rigolane, odnosno duboko podrivane.

Ali i stjecaj svih drugih nepovoljnih okolnosti posljednjih nekoliko godina (izmrzavanje zbog jakog mraza, suša, enormne količine oborina) koje su utjecale na slabljenje i iscrpljivanje voćaka.

U svakom slučaju, ovom pojavom bi se trebali ozbiljnije pozabaviti i stručnjaci za voćarstvo, kako bi se utvrdilo stvarno stanje na terenu. Voćari očekuju odgovore na pitanja što činiti da ih ubuduće ne zadesi slična sudbina.


Povezane biljne vrste

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Tagovi

Sušenje voćaka Trešnje Višnje Mira Krstanac Rezidba Cvatnja Agneza Benedeković Temperaturni šok Marelica Breskva Zaštita Monilija Suša Dražen Ružić Drago Kulaš Klokočevik Dreniranje Rigolanje Vera Novaković Izmrzavanje Oborine Korijen


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.