Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 28.05.2016. 12:00

Zašto Talijani sade lavandu među maslinama?

Vodičanka Vlatka Fržop: Ne otkrivam toplu vodu, Talijani obavezno sade lavandu među maslinama!

Foto: Maugli-I/bigstockphoto.com
  • 11.073
  • 397
  • 0

Zahvaljujući ljubavi prema prirodi, ali i srednjoškolskom obrazovanju, dvadesetogodišnja studentica druge godine menadžmeta malog poduzeća na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Vodičanka Vlatka Fržop ozbiljno se zadnjih nekoliko godina sa svojom obitelji "uhvatila“ ekološke proizvodnje maslina i maslinovog ulja.

Sve je, govori nam simpatična djevojka, krenulo kao hobi, a prema svemu sudeći moglo bi prerasti u obiteljski biznis. Obiteljski, jer vremena u masliniku u Pragama iza Križina, najviše oko maslina radi majka Marijanka, dok je otac Ante zadužen za kosidbu i teže fizičke poslove.

Maslinik naslijedio otac

"Maslinik je naslijedio moj otac, a kad je majka napustila privatni posao, odlučili su stari maslinik obrađivati i pripremiti ga za ekološku proizvodnju. Uključila sam se u posao još kao učenica srednje škole, a završila sam agroturizam u Šibeniku u Srednjoj strukovnoj školi.

Majka je pohađala seminare, educirala se, a s obzirom na to da ja imam potrebno obrazovanje za baviti se ekološkom proizvodnjom, nositelj sam Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i imam certifikat za ekološki uzgoj maslina i proizvodnju ulja", govori nam Vlatka.

Pet godina do eko certifikata

Trebalo im je pet godina dok su maslinik "uveli“ u ekološki sustav pa je Vlatka vlasnica ekološkog certifikata postala 2015. godine.

Upoznale smo se nedavno u Gradskoj vijećnici Vodica za vrijeme potpisivanja ugovora o dodjeli potpora s vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta, zadrugama i nositeljima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod.

Njezin OPG je dobio 8.000 kuna iz gradskog proračuna za nabavku ekoloških sadnica lavande koje će posaditi u svoj maslinik, što nas je posebno zaintrigiralo.

Lavanda štiti maslinu od nametnika

"Puno znanja o ekološkoj proizvodnji usvojila sam kroz srednju školu, a i dalje se u tom smislu informiram i uvijek nešto novo usvajam. Ne otkrivam toplu vodu jer je poznato da je lavanda biljka koja štiti maslinu od nametnika i Talijani ju obavezno sade u svojim maslinicima. S obzirom na to da su naša stabla maslina prilično udaljenja jedan od drugog, ići ćemo na tzv. toskanski način sadnje lavande, a to je između redova stabala.

Ovog tjedna stiže nam 350 sadnica lavande koje smo naručili od tvrtke Botanički vrh j.d.o.o. iz Podstrane koja se bavi ekološkom proizvodnjom sadnica. No, kako sve radimo u suradnji i pod nadzorom struke, preporučeno nam je da ih prvo zasadimo u pitare, a na jesen presadimo među masline, pošto se očekuje sušno ljetno razdoblje pa bi se sadnice teško primile", objašnjava Vlatka.

Struku će uvijek poslušati

Struku će kao i uvijek poslušati, potvrdila nam je i Marijanka, koja će obaviti najveći dio posla dok joj kći u Splitu preko tjedna uči i sluša predavanja. U masliniku je tijekom vikenda i praznika.

"Ako se zaista bavite ekološkom proizvodnjom, onda morate postupati po pravilima i drugog nema. Mi smo se za to odlučili i neovisno o tomu što je zahtjevnije i mukotrpnije, sve nas više zanima i privlači, jer poštujemo bioraznolikost", reče nam Marijanka koja je i licencirani kušač maslinovog ulja, članica Udruge senzornih analitičara "Olea“ Šibenik.

Doznali smo od ove dvije dame koje sve prirodne pripravke rade i koriste u svoja dva maslinika sa oko 100 stabala koja su u ekološkom uzgoju. Od koprive, preko djeteline, do lavande i drugog korisnog bilja.

Eko ekstra djevičansko maslinovo ulje - kruna rada

"Potrebno je i dosta financijskih sredstva, ali najviše rada. No, kad na kraju ciklusa vidite plod sorte oblica koja dominira među našim maslinama, velik i zdrav, i tomu daje ekstra djevičansko maslinovo ulje, onda je to radost", reče Vlatka.

Svoje ulje promoviraju tijekom sezone na zajedničkom štandu vodičke Udruge maslinara i uljara "Traulik“ koje su član i neovisno o cijeni koja je gotovo duplo viša od ulja proizvedenog na konvencionalan način, problema s prodajom nemaju jer se ne radi o velikim količinama.

Članice su i vodičkog LAG-a "More 249“ za kojeg drže da se razvija u dobrom smjeru, te da će pomoći mladim ljudima koji se odluče baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

U planu su i pčele

"Ako lavanda bude išla dobro, onda se i ona može koristiti u različite svrhe, a razmišljamo i o tomu da u masliniku postavimo nekoliko košnica sa pčelama. No, to su tek ideje, kao i želja da u našoj kamenoj kući u Vodicama, u kojoj živimo, jednog dana napravimo kušaonu ekološkog maslinovog ulja", kaže Vlatka.

Autor: Katarina Rudan, Foto: Maugli-I/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Uzgoj masline Lavanda Vlatka Fržop

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]