Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 15.08.2022. 10:30

Zašto se suše mlade grane na maslinama?

Krivac je mušica kore masline, kaže dr. Josip Ražov. Kako odrezati i zapaliti suhe grane da ne dođe do požara?

Foto: Josip Ražov
  • 1.651
  • 80
  • 0

Izuzetno toplo i suho vrijeme s temperaturama iznad 30 Celzija ne pogoduju nakupljanju ulja. Stabla masline trpe sušu, plodovi su smežurani. 

Ovakva situacija, međutim, ne odgovara ni razvoju štetnika i bolesti, ponajprije maslinine muhe i paunovog oka. U takvim uvjetima, kaže dr. Josip Ražov, ne može doći do efektivnog uboda muhe ni odlaganja jaja jer temperature iznad 30 °C djeluju nepovoljne na ličinke osobito prvog stadija te je i njihov mortalitet visok.

Prskanje kaolinskom glinom

Pojavu muhe ne bilježi se u ozbiljnijoj mjeri nigdje na maslinarskom području pa nema potrebe ni za tretmanima. Ipak, u maslinicima koji se navodnjavaju treba obratiti nešto više pažnje.

Zasad, uz već savjetovano postavljanje lovki (Karate Trap, Eco Trap), Ražov sugerira jedino prskanje kaolinskom glinom u dozi cca 3 - 5 kg/100 l vode, što treba ponoviti nakon eventualnih oborina ili cca 15 -20 dana.

Kaolinska glina ima učinak mehaničke barijere i sprječavanja emisije atraktanta iz ploda, te smanjenje evaporacije. U to se može dodati pripravak na bazi sumpora (Chromosul, Kalinosul, Thiovit Jet…) u dozi 0,2 kg/100 l vode što će djelovati repelentno na mnoge štetnike. Prskati svakako rano ujutro ili predvečer, a nikako u dijelu dana kada vlada visoka insolacija i visoke temperature.

Vezano za paunovo oko, zasad nema nikakvih potreba za zaštitom jer nema ni opasnosti od njega što je obilježje cijele godine.

Kako protiv mušice kore masline?

U posljednje vrijeme javljuju se uzgajivači koji su primijetili pojavu sušenja vrhova mladih grančica na maslinama. Kad se grančica prelomi, na mjestu prijeloma i ispod kore vide se, kažu, sitne narančaste ličinke. O čemu je riječ?

"Radi se o mušici kore masline (Resseliela oleisuga) čije se štete javljaju u ovo doba", kaže. Takve grane dovoljno je odrezati i negdje zapaliti (kontrolirano, da ne dođe do požara, upozorava. Najbolje u peći ili mjestu za roštilj.

"Nema nikakve potrebe za prskanjima niti ta muha uzrokuje značajniju štetu, osim što ružno izgleda“, zaključuje dr. Josip Ražov. 


Tagovi

Dr. Josip Ražov Maslinina muha Paunovo oko Vrućine Mušica kore masline


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️