• Obrada tla
  • 10.06.2020. 09:50

Zašto ne zatravniš mladi nasad?

S tim se pitanjem često susrećem i ovim putem svima želim podijeliti svoje mišljenje o tome zašto mlade nasade treba obrađivati prvih nekoliko godina, a tek poslije razmišljati o zatravnjivanju, piše Tomislav Haršanji.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 5.762
  • 388
  • 0

Zašto ne zatravniš nasad?

S tim se pitanjem često susrećem i ovim putem svima želim podijeliti svoje mišljenje o tome zašto mlade nasade treba obrađivati prvih nekoliko godina, a tek poslije razmišljati o zatravnjivanju.

Mlade biljke imaju vrlo limitiran korijen te im je svaka travka u blizini direktna konkurencija - što za vodu, što za hranjiva. Obradom tla suzbijamo rast i razvoj korova koji se u tlu razlažu i tako dodatno hrane naše biljke. 

Rastresiti sloj zemlje povećava vodno-zračni kapacitet tla oko naše biljke. Kisik je nužan za brojne mikroorganizme koji žive u zemlji. Svakim površinskim zadiranjem u tlo remetimo kapilarni uzgon vode. Na taj se način, voda koja se “uzdiže” iz dubine, zadržava na onoj razini dokle smo obradili našu njivu te natapa korijenje naših biljaka. 

Ne kažu đabe naši stari da nema kruha bez motike. A ima i ona, tko u šljiviku travu kosi, rakije prosi.  


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Obrada tla Frezanje Mladi voćnjak Trajni nasadi Lijeska


Autor

Tomislav Haršanji

Više [+]

Tomislav Haršanji, agropoduzetnik koji je svoj ured odlučio smjestiti u prekrasna slavonska polja. Kroz OPG HAHA brine o vlastitim nasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka koji su još ljepši kroz objektiv video kamere koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video uradaka.