Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lišće u voćnjaku
  • 27.10.2022. 07:30

Zašto, kako i kada (ne)ostaviti lišće ispod drveta?

Ostavljanje lišća ima svoje prednosti i mane. Kako ga najbolje iskoristiti, a kada ga treba ukloniti?

Foto: Depositphotos/Syndy01
  • 1.818
  • 105
  • 0

Gomila opalog lišća svake jeseni ostaje ispod drveća. To ima svoje prednosti i mane. Kako bi održali zdravlje stabala, voćnjaka i dvorišta potrebno je procijeniti ostaviti ga ili ukloniti lisnu masu.

Radi se o jednostavnom, jeftinom i svima dostupnom materijalu koji pozitivno utječe na drveće, voćna stabla, bioraznolikost i zemljište. S druge strane, u njemu se krije opasnost. Sve ovisi od situacije na terenu koja se mijenja iz godine u godinu.

Prednosti ostavljanja malča

Puno je razloga da ostavite opalo lišće. Prije svega to je prirodan ciklus koji možete vidjeti u šumi. Tako se recikliraju biljna hraniva, a istovremeno se štiti korijen i podnožje stabla tijekom hladnih zimskih dana.

Može li se kompostirati lišće oraha?

U procesu truljenja, biljna hraniva se oslobađaju i poboljšavaju karakteristike zemljišta ispod krošnje. To je jeftin način da ojačate imunitet drveća i smanjite upotrebu gnojiva.

Ovakav malč je dom za mnoge životinje, prvenstveno kukce, od kojih su mnogi korisni. Osim toga, mnogi od njih prezimljavaju u plitkom površinskom sloju zemljišta, a malč im je dodatni sloj zaštite.

Hoćete li ga ostaviti, ovisi od situacije na terenu (Foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl)

Zašto ukloniti ostatke ispod drveća?

U nekim slučajevima potrebno je sve ispod drveća ukloniti, jer može nanijeti štetu. Opalo lišće je vrijedan biološki materijal, ali njegovo djelovanje ovisi od trenutne situacije.

Prije svega biljni ostaci ne smiju imati znakove bolesti. Često su izvor infekcije za sledeću godinu. Zaraženi listovi, opali i mumificirani plodovi se moraju ukloniti, odnijeti što dalje. U suprotnom, na proljeće dolazi do razmnožavanja patogena koji se uz kišu i vjetar širi na zdrava stabla.

Pored korisnih insekata, osica i matica bumbara, u malču prezimljavaju štetnici. Uklanjanjem možemo smanjiti brojnost mnogih štetnih kukaca. Također, veći je napad glodavaca i puževa na malčiranom području.

Osim ispod krošnje, potrebno je tijekom jeseni obaviti sanitarnu rezidbu. Uklanjaju se sve zaražene i slomljene grane i mumificirani plodovi. Grane od rezidbe iznijeti iz voćnjaka ili dvorišta, jer i one mogu postati izvor zaraze. Često ih naseljavaju lišajevi, gljivice, razni insekti zbog čega postanu prijetnja zdravim stablima.


Tagovi

Opalo lišće Malč Mumificirani plodovi Lišće u voćnjaku Ostaci lišća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Po uzoru na europske kolege i poljoprivrednici iz susjedne Slovenije izašli su traktorima na ulice. Kako pišu tamošnji mediji, zauzeli su parkirališta i nogostupe celjskog sajmišta i to u vrijeme kada se održava sajam Agritech 2024. Na pros... Više [+]