Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika jabuke
  • 11.08.2019. 07:30

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Zelena rezidba tijekom kolovoza u nasadima jabuke u rodu, ima za cilj ukloniti suvišne mladice, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorištavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmjeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 7.252
  • 460
  • 0

Ljetna ili zelena rezidba voća najčešće se primjenjuje kod marelica, a nešto rjeđe kod jabuka. Cilj orezivanja je da se voćna vrsta koja se tretira, regenerira i osnaži. 

Dosta uzgajivača jabuka ni ne radi zelenu rezidbu. Uglavnom je svima fokus na onoj koja se obavlja u zimskom razdoblju.

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno prorjeđivanje?

"Orezuje se najčešće nakon berbe, krajem srpnja, početkom kolovoza. Nakon zelene rezidbe, pojava bolesti svedena je na minimum i uglavnom se tretiraju kasne sorte. Voćke koje su stare između sedam do devet godina", objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Petar Bošnjak

Nakon zelene rezidbe, voće duže živi. Prije toga treba obaviti i prskanje protiv truleži zato što su naši agroekološki uvjeti pogodni za česte pojave ove bolesti.

Rezidba se može raditi dva puta godišnje

Ljetna rezidba jabuke namijenjena je prije svega bujnijim sortama dok treba pažljivo pristupati orezivanju slabo bujnih sorti. 

Zeleno orezivanje voća treba izvoditi tijekom ljeta, najbolje tijekom kolovoza, ali uz dozu opreza.  Uslijed visokih temperatura, prilikom rezidbe jabuke trebalo bi poštivati određena pravila.

Tretiranje voćaka može se obavljati dva puta tijekom vegetacije. "Prvi put je za vrijeme intenzivnog porasta, kada su mladice dostigle od 5 do 15 centimetara i tijekom kolovoza, kada je rast grana prestao ili je alternativno usporen", kaže Bošnjak. 

U fazi intenzivnog porasta, rezidba je važna zbog formiranja krošnje voćaka. Tada je važno pravilno ukloniti suvišne i konkurentne mladice.

Orezivanje sprječava pojavu mrežavosti

Zelena rezidba tijekom kolovoza u nasadima jabuke u rodu ima za cilj ukloniti suvišne mladice, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorištavanje vode i hraniva iz zemljišta koji se potom usmjeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka. Također, na ovaj način omogućava se bolja izloženost plodova suncu, da bi dobili intenzivno crvenu boju kod crvenih sorti, ali i kako bi se spriječila pojava mrežavosti kod zlatnog delišesa u prezagušenim dijelovima krošnje.

U nasadima jabuke sorte Granny smith izbjegava se rezidba u cilju boljeg osunčavanja jer se na taj način dobiva crvena boja na pokožici ploda, a jabuka treba biti zelena, za pravu kvalitetu ploda ove sorte.

Ne orezuju se sve sorte jabuka

Slabo bujne sorte trebalo bi orezivati veoma malo ili čak nikako.

Voćke koje su jače opterećene rodom, također treba orezati. One se, točnije rečeno, prorjeđuju u manjoj mjeri i to ukoliko je to potrebno. Cilj rezidbe u ovom slučaju je pojačan intenzitet boje plodova. 

Problem koji se može pojaviti tijekom procesa orezivanja, a pogotovo u sušnim i vrelim uvjetima je smanjivanje lisne površine. Tada dolazi do pojave ožegotina na pokožici ploda.

Kod stabala mladih voćaka, u cilju bržeg formiranja željenog oblika, rezidbu treba maksimalno izbjegavati. Bolje rješenje je povijanje mladica u cilju sprječavanja konkurencije produžnici. Ukoliko je rast produžnice izrazito slab, tada se konkurencija obavezno uklanja do osnove. Vodopije se također uklanjaju i u ovim nasadima.


Tagovi

Zelena rezidba Uzgajivači jabuka Pojava mrežavosti Suvišne mladice Sorte jabuke Petar Bošnjak


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.