Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivična oboljenja
  • 17.02.2016. 15:30

Zaštitite voćnjake od gljivičnih bolesti

Nestabilne vremenske prilike s visokim temperaturama utjecat će na razvoj gljivičnih bolesti na stablima marelica, bresaka, nektarinama, šljivama i trešnjama. Potrebna je preventivna zaštita!

  • 1.803
  • 165
  • 0

Nestabilne vremenske prilike s dnevnim temperaturama od 13-18⁰ C koje su meteorolozi najavili za područje Dubrovačko-neretvanske županije, utjecati će na razvoj gljivičnih bolesti na stablima marelica, bresaka, nektarinama, šljivama i trešnjama.

Stoga se voćarima savjetuje da pregledaju svoje voćnjake te na osnovi razvojne faze naprave preventivnu zaštitu.

Obavijest voćarima o zaštiti

"U tu svrhu preporučujemo uporabu pripravaka na osnovi bakra, primjerice Neorama WG, Nordoxa 75 WG, Championa, Champion Flowa SC, Cuprablaua Z, Kupropina, Bordoške juha 20 WP ili Cuprocaffaroa 50 WP. Navedenim pripravcima uputno je dodati Bijelo ulje ili Mineralno svjetlo ulje, a radi zaštite od prezimljujućih oblika štetnika kao što su jaja lisnih i štitastih ušiju te crvenoga pauka ili koristiti gotove tvorničke kombinacije bakra i mineralnog ulja trgovačkog naziva Modro i Crveno ulje", ističe dipl.ing. Ivana Tomac Talajić.

Također dodaje da posebnu pažnju treba posvetiti breskvama i nektarinama koje su ovisno o sortimentu, u fenofazi nabubrenog pupa te ovim tretiranjem preventivno djelujemo i na uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Zaštitu obavljajte za mirna vremena, prije najavljenih oborina, uz povećani utrošak škropiva, prema uputamaproizvođača sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje je potrebno evidentirati, a ambalažu zbrinuti na pravilan način.


Tagovi

Ivana Tomac Talajić Obavijest voćarima Crveni pauk Kovrčavost lista


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]