Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem MAKS
  • 24.05.2016. 15:30

Zaštitite voćke od štetnika koji uništava urod

Kalifornijska štitasta uš istovremeno ubrizgava otrovnu slinu u biljno tkivo uzrokujući njegovo izoblićenje te prerano opadanja lišća i propadanje izboja i grana.

  • 1.276
  • 56
  • 0

Kalifornijska štitasta uš Quadrispidiotus perniciosus je jedan od ključnih štetnika u voćnjacima diljem Hrvatske i regije. Početak aktivnosti ovog štetnika vezan je uz rast temperatura i početak vegetacije.

Ovaj maleni kukac siše biljne sokove na kori izboja, grana i debla, a nešto manje na plodovima i lišću. Prilikom sisanja kalifornijska štitasta uš istovremeno ubrizgava otrovnu slinu u biljno tkivo uzrokujući njegovo izoblićenje te prerano opadanja lišća i propadanje izboja i grana. Na mjestima uboda ostaju crvene mrljice, prepoznatljiv pokazatelj prisutnosti kalifornijske štitaste uši.

Iako je najštetnija na jabukama i kruškama, kalifornijska štitasta uš može se pojavljivati i na koštićavim i orašastim voćkama pa i na ukrasnom drveću. Važno je znati da su ličinke pokretljive samo u jednoj fazi koja je kratka pa je intenzivno širenje na velike udaljenosti onemogućeno prirodnim faktorima i glavni način širenja je putem sadnog materijala.

Kukac koji može u potpunosti uništiti urod

Pojedine jedinke ne mogu uzrokovati štete velikih razmjera, ali jedna ženka i njezino potomstvu u jednoj sezoni mogu odložiti nekoliko tisuća jaja i ako se populacija kalifornijske štitaste uši ne kontrolira i suzbija, ona u potpunosti može uništiti urod. Vrlo često je kalifornijska štitasta uš veći problem na starijim stablima, razvijenih krošnji u kojima je teško postići kvalitetnu pokrovnost prilikom tretiranja, ali ni mlađa stabla, nisu pošteđena od napada.

Kalifornijska štitasta uš prezimljuje kao ličinka, a treba naglasiti da je tijekom oštrih i hladnih zima, smrtnost prezimljujućih oblika velika, ponekad i do 90%, a problemi se pojavljuju kod blagih zima.

Prve ličinke se javljaju krajem svibnja i u lipnju, druga generacija se pojavljuje krajem srpnja i u kolovozu, a treća u kolovozu i rujnu. Generacije se preklapaju pa se na zaraženim voćkama mogu pronaći različiti razvojni stadiji.

Mjere zaštite protiv kalifornijske štitaste uši

Kao što je već naglašeno, glavni faktor širenja kalifornijske štitaste uši je prijenos sadnim materijalom pa će jedna od osnovnih mjera zaštite biti upravo oprez, pregled na prisutnost ovoga štetnika, dobra higijena u proizvodnji te ostale mjere zaštite protiv drugih štetnika, kojima će se uvelike smanjiti i zaraza kalifornijskom štitastom uši.

Krajem zime u zaštitu preporučamo uključiti PYXAL koji djeluje na prezimljujuće oblike kalifornijske štitaste uši u dozi 30-50 ml/1000m², a ukoliko se štetnik primijeti u vegetaciji treba koristiti pripravak ROGOR 40.

PYXAL djeluje na jedinstven način, potpuno različito od do sada korištenih insekticida jer ometa rast i razvoj ličinki ciljanih štetnika te djeluje na reproduktivne sposobnosti i razvoj odraslih štetnika. Nakon ishrane tretiranim biljnim tkivom, piriproksifen djeluje na štetnika kontaktno i želučano te prekida razvojni ciklus ciljanog štetnika. Prednost ovog pripravka je i u činjenici da aktivna tvar djeluje samo na ciljane štetnike pa svi korisni kukci i prirodni neprijatelji ostaju netaknuti.

ROGOR 40 je izraziti sistemični insekticid s kontaktnim i želučanim djelovanjem. Brzo ulazi u zelene biljne dijelove i translocira se u biljci, a zbog sistemičnih svojstava osigurano je produženo djelovanje na razne štetnike. Sistemičnost mu omogućava da brzo ulazi u biljku (kroz list, stabljiku ili preko podzemnih organa) i rasporedi se u biljci osiguravajući odličnu zaštitu. Osim toga Rogor je, zbog brzog prodiranja u biljku vrlo otporan na ispiranje kišom. Prskanja se provode pred večer ili rano ujutro, u vrijeme kada nema leta pčela, kako im ne bismo naškodili.

Insekticidne pripravke PYXAL i ROGOR 40 potražite u poljoapoteci HORTIKULTURA, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu. Za više informacija o spomenutim insekticidnim pripravcima možete se obratiti tvrtki AgroChem MAKS d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.

Autorica: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Tagovi

Agrochem Maks Kalifornijska štitasta uš Voćke Voćnjak PYXAL ROGOR 40


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.