Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.03.2015. 11:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštitite plantažne nasade jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 113
  • 8
  • 0

Na većini lokaliteta, pupovi jabuka nalaze se u fenofazi mišje uši ili pojave cvjetne glavice. Narednih dana meteorolozi najavljuju mogućnost oborina, što može pogodovati razvoju krastavosti (Venturia inaequalis) pa voćarima savjetujemo da izvrše preventivnu zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka. Od pripravaka predlažemo: Delan 700 WDG ili pripravke na osnovi mankozeba osnovi mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80, Mankonor i dr.).

Na nekoliko je lokaliteta u nasadima jabuka zabilježen jači razvoj pepelnice (Podosphaera leucotricha) iz zaraženih pupova, što je posljedica jakih prošlogodišnjih zaraza. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora. Za suzbijanje pepelnice moguća je primjena fungicida Nimrod 25 EC.

Ukoliko se koristi pripravak Nimrod 25 EC ne preporuča se miješanje s pripravcima na bazi mankozeba, propineba i metirama, također nije poželjna njegova primjena tijekom cvatnje.

U voćnjacima gdje su ranijih godina zabilježene štete od potkornjaka, za smanjenje populacije ovog štetnika mogu se postavljati crvene ljepljive ploče i bočice s etilnim alkoholom. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Suzana Slovic, dipl. ing. agr.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner