Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 11.03.2014. 12:40
  • Varaždinska

Zaštitite plantažne nasade jabuka i krušaka

Obaviještavaju se vlasnici plantažnih nasada jabuka i krušaka neka zaštite nasade odgovarajućim sredstvima

  • 102
  • 7
  • 0

Zbroj prosječnih temperatura od početka ove godine dostigao je na južnim položajima u gornjem dijelu Međimurja 350°C, pa ovih dana započinje otvaranje vršnih zimskih pupova dominantnih sorata u plantažnim nasadima jabuka. Po navedenoj sumi temperatura moguć je početak dozrijevanja prvih plodišta uzročnika krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) na otpalom i zaraženom prošlogodišnjem lišću. No, u narednim danima očekujemo stabilno i suho vremensko razdoblje, s najvišim dnevnim temperaturama zraka oko 15°C, ali uz moguće pojave jutarnjeg mraza. Bakterijski palež (Erwinia amilovora) je proširena na većini lokaliteta središnjeg i donjeg dijela Međimurja (isti nije uočen jedino na nekim područjima u zapadnom dijelu županije, npr. Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sv. Juraj na Bregu), preporučujemo nakon zimske rezidbe obavezno tretiranje nekim od bakarnih pripravaka, a isto vrijedi za sve nasade krušaka zbog prezimljenja uzročnika krastavosti (Venturia pyrina) na rodnom volumenu krošnje.

Za prvu zaštitu koristitite bakarne pripravke

Vlasnici plantažnih nasada jabuka i krušaka mogu za prvu zaštitu koristiti neki od bakarnih pripravaka (vidi Tablicu 1.). Nasade također pregledati na prezimljujuće populacije štitastih (Quadraspidiotus) i lisnih uši (Apidae), zimska jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus), te po potrebi dodati pripravak na osnovi mineralnog ulja (npr. Bijelo Ulje EC ili Mineralno svjetlo ulje EC) u propisanoj, pojačanoj količini ili koristiti gotovu tvorničku mješavinu bakra i mineralnog ulja (vidi Tablicu 1.). Na lokalitetima gornjeg Međimurja tek buduće toplo razdoblje pogodovat će pojavi prvih odraslih oblika jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum), pa tek u stadiju mišjih uši (na sorti idared) očekujemo njihovu regenerativnu ishranu, kopulaciju i odlaganje jaja u cvjetne pupove, a naročito u nasadima i manjim voćnjacima u blizini šume. Voćari koji su ranijih godina zabilježili štete od jabučnog cvjetojeda preporučujemo redovite preglede rodnih grančica na rubnim redovima nasada u doba dana kad temperatura bude veća od 15°C. Na lokalitetima u središnjem i donjem Međimurju suzbijanje jabučnog cvjetojeda u narednim zaštitama nasada jabuka neće biti potrebno.

Tablica 1. Bakarni pripravci dopušteni za primjenu u voćarstvu (prema Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća, koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a kojih su se dužni pridržavati voćari koji traže potpore iz mjera ruralnog razvoja za integriranu poljoprivrednu proizvodnju).

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena*
bakarni sulfat
Modra galica, Plavi kamen
0,5-1,5 %
bakarni oksid
Nordox 75 WG
0,1-0,2 %
bakarni oksiklorid
Bakreno vapno, Gypso, Kupropin WP, Neoram WG, Cupro Caffaro, Rame Caffaro WP
0,3-1,5 %
bakarni hidroksid
Champion WP i WG, Blauvit, Cuproline, Champion tekući, Kocide DF
0,3-1 %
bakar-hidroksid-kalcij sulfat kompleks
Bordoška suspenzija, Bordoška juha, Bordoška juha Caffaro WP
0,5-1,5 %
bakar-hidroksid-Ca-klorid kompleks
Cuprablau-Z, Cuprablau-Z Ultra
0,5 %
kombinacija bakra i mineralnog ulja
Crveno Ulje, Modro Ulje
1-3 %

*pri izračunu količine potrebnog sredstva za zaštitu bilja pročitati uputu za odabrani pripravak i prilagoditi starosti, razmacima sadnje, uzgojnom obliku i razvojnom stadiju voćne vrste i sorte! Na dozu ili količinu mineralnih ulja utječe i razvojni stadij voćaka.

Preporučena sredstva protiv štitastih uši i crvenog voćnog pauka


Tablica 2. Sredstva za kasno zimsko i (ili) rano proljetno suzbijanje štitastih uši i crvenog voćnog pauka na jabučastom voću:

Djelatna tvar
Pripravak
Primjena*
mineralno ulje
Bijelo Ulje, Mineralno svjetlo ulje EC
3-4 %
kombinacija bakra i mineralnog ulja
Crveno Ulje, Modro Ulje
1-3 %

U prvim mjerama zaštite jabučastog voća utrošiti veću količinu škropiva, poglavito ako se koriste povišene doze mineralnih ulja. Povišene koncentracije mineralnog ulja ne koristiti pred najavu jačeg mraza.

U stadiju mišjih uši jabuke bit će potrebno preventivno postavljanje mamaca za smanjenje populacije potkornjaka (npr. voćni sipac - Xyleborus) u obliku crvenih ljepljivih ploča i otopine etilnog alkohola, naročito u nasadima jabuke koji su bili u proteklim sezonama oštećeni tučom ili nedostatkom vode.


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Voćarstvo Mišne uši SZB Jabučni cvjetojed Crveni voćni pauk Lisne uši Štitaste uši


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.