Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 26.05.2019. 13:30

Zaštitite nasade lijeske nakon obilnih kiša

Na lišću lijeske su već uočeni simptomi bolesti koja se javlja nakon dugotrajnih hladnih i kišnih razdoblja u vegetaciji, a to je pjegavost lista i sušenje pupova. Kako pomoći nasadu?

Foto: Chromos Agro
  • 3.156
  • 156
  • 0

Iza nas je period izuzetno velikih količina oborina (80-180 mm/m2) popraćen izmjenom hladnih i toplih dana. Ovakvi vremenski uvjeti su povoljni za razvoj bolesti lijeske. Tvrtka Chromos Agro ističe kako s terena primaju upite proizvođača kako zaštititi nasade lijeske.

Na lišću su već uočeni simptomi bolesti koja se javlja nakon dugotrajnih hladnih i kišnih razdoblja u vegetaciji, a to je pjegavost lista i sušenje pupova lijeske Labrella coryli (Roberge ex Desm syn. Gleosporium coryli Desm.). Bolest se može manifestirati na pupovima i listovima lijeske.

Kako prepoznati simptome bolesti?

Na listovima su simptomi uočljivi kao prosvjetljavanje jedne prstenaste zone koja ja okružena tamnijom zonom, većinom je prisutan veći broj pjega koje se šire i zahvaćaju veći dio lista, dolazi do odumiranja/nekroze tkiva lista i tako zaraženi listovi u konačnici opadaju što dovodi do defolijacije/gubitka zaraženog lišća što dodatno iscrpljuje biljku. Svaka sljedeća kiša pogoduje širenju zaraze.

sc
Na lišću su već uočeni simptomi bolesti koja se javlja nakon dugotrajnih hladnih i kišnih razdoblja

Na pupovima su simptomi vidljivi kao sušenje i posmeđenje već potjeralih pupova i mladica, često gljiva prelazi i u izboj koji se suši. Moguće je da se iz zaraženih pupova razviju kržljavi izboji.

dcd
Sušenje i posmeđenje već potjeralih pupova i mladica

Osim spomenute bolesti možemo očekivati zaraze i smeđom truleži plodova lijeske (Monilinia spp.), sive pjegavost lista lijeske kao i pojačano širenje bakterioza.

dc
Zaraza smeđom truleži plodova

Za suzbijanje bolesti lijeske preporuka Chromos Agra je upotrijebiti fungicid SIGNUM u preporučenoj dozi od 1 kg/ha u kombinaciji s insekticidom za zaštitu od lisnih ušiju i savijača plodova ROTOR SUPER u dozi od 0,5 litre/ha.

Ovoj kombinaciji za smanjenje populacije grinja kao i zaraze pepelnicom možemo dodati fungicid na bazi sumpora CHROMOSUL 80 u koncentraciji 0,3%.
U slučaju jače zaraze i već vidljivih simptoma, u EU (Italija, Grčka, Francuska) su registrirani pripravci na bazi djelatne tvari miklobutanil.

Svaka sljedeća kiša pogoduje širenju zaraze!

Chromos Agro ima u svojoj proizvodnoj paleti na bazi djelatne tvari miklobutanil registriran fungicid FOND 12 E koji  se u koncentraciji 0,025-0,03% (250-300 ml/ha) primjenjuje za suzbijanje krastavosti plodova jabuke, a u marelici, nektarini, ružama i borovnici suzbija pepelnicu u koncentraciji 0,04-0,06% (400-600 ml/ha).

Proizvođačima koji su registrirani u ekološkoj proizvodnji za istu namjenu preporučuju sljedeću kombinaciju fungicida: CUPRABLAU-Z 2 kg/ha + CHROMOSUL 80 3 kg/ha.

Autor: Romi Suk-Barić dipl .ing, Chromos Agro d.o.o.

Za više informacija o zaštiti lijeske, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Lijeska Zaštita od bolesti Smeđa trulež Pjegavost lista


Partner