Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.03.2014. 08:30
  • Brodsko-posavska

Zaštitite koštičavo voće od infekcija!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 64
  • 4
  • 0

U nasadima koštićavog voća: šljive, višnje, trešnje počela je cvatnja, a rane sorte su u fazi pune cvatnje. Zbog promjenjivog vremena sa oborinama moguća je infekcija uzročnikom bolesti paleži cvijeta i sušenje mladica (Monilia laxa).

Za zaštitu koristiti jedan od pripravaka u višnjama: Chorus 75WG, Bavistin FL, Zino, Signum, Lupo.

U šljivama: Signum, Teldor SC500, Nativo, Chorus 75WG, Indar 5EW, Octave 50WP, Zino, Kidan ili Lupo.

U trešnjama: Indar 5EW, TeldorSC500, Switch 62, 5WG.

Tretiranje izvršiti u vrijeme kada pčele ne lete (jutro i večernji sati). U nasadima jabuka i krušaka koje se uglavnom nalaze u fazi pojave cvjetova i početku cvatnje potrebito je izvršiti preventivnu zaštitu od mrljavosti lista (Venturia inaequalis) koristeći se pri tome preventivnim pripravcima: Delan 500SC, Delan 700WDG, Dithane M-45, Mankozeb, Mankonor, Merpan, Dodine S-65, Chromodin S-65 i dr.

U nasadima jabuka gdje je prisutna pepelnica (Podosphaera leucotricha) dodati pripravke na osnovi sumpora.U nasadima je zabilježena pojava savijača pupova i kožice ploda. Pratiti njihovu brojnost i po potrebi prije cvatnje izvršiti zaštitu pripravcima: Runner 240EC, Insegar 25WP, Laser. U voćnjacima gdje je prisutna krvava uš (Eriosoma lanigerum) prije cvatnje prskati pripravkom Pirimor 50WG ili Tepeki 500WG.

U voćnjacima je potrebito pokositi cvat na biljkama koje služe za zatravljivanje prije prskanja insekticidima te prskati kada pčele ne lete.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Mara Maglić dipl. ing.
E-mail Mara.Maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]