Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 24.03.2024. 09:00

Zaštitite jagode u plastenicima, pomoći može i češnjak?

Vrijeme je da se obave tretmani protiv pjegavosti jagoda i grinja.

Foto: Bojan Kecman
  • 586
  • 27
  • 0

Neuobičajeno topli veljača i ožujak doveli su do ranije pojave bolesti i štetnika na jagodama u zaštićenom prostoru. U plastenicima su temperature već danima više od 30 stupnjeva. To je dovelo do cvjetanja jagoda, a time i problema koji proizvođače prate svake godine. Posebno ako su dani topli, a noći vlažne.

Okidač su za pojavu simptoma

Zbog toga, bez obzira na provjetravanje, ako su nešto niže noćne temperature, dolazi do kondenzacije i stvaranja povoljnih uvjeta za pojavu bolesti i štetočina.

Pjegavost jagoda, Mycospheerella fragariae, dovodi do propadanja listova na kojima se javljaju tamno crvene ili ljubičaste pjege koje, nakon nekog vremena, u sredini budu bijele.

Bolest se javlja pred cvjetanje

Vlažna sredina i nedovoljno provjetravanje potiču razvoj bolesti koja se počinje javljati nakon jačeg rasta lisne mase, pred cvjetanje. Bolest se suzbija sistemičnim fungicidima, a pomažu i kontaktni kojih je doduše manje na tržištu jer su mnogi zabranjeni. O izboru sredstava potrebno je savjetovati se sa stručnjacima za zaštitu bilja.

Prijeti ijagodina grinja, Tarsonemus pallidus, koja uzrokuje tanku, jedva vidljivu paučinu što dovodi do žućenja, a zatim i propadanja listova, naročito mladog lišća. Time se smanjuje asimilacijska površina i biljke zaostaju u porastu i cvjetanju. Grinja ima do pet generacija godišnje, a što se tiče suzbijanja, koriste se akaricidi, najbolje prije cvjetanja. O tome koji se trebaju primjeniti najbolje je ako se proizvođači savjetuju sa stručnjacima zaštite bilja. 

Pomažu i ekološki preparati

Ako bi proizvođač odlučio koristiti ekološke preparate, na tržištu se mogu pronaći sredstva na bazi sumpora koji je efikasan protiv grinja. Može pomoći i čšnjak koji se potapa vrelom vodom.

Kombinacija češnjaka i čili paprike pokazala se efikasnom

Ostavlja se dva do tri dana kako bi pustio alicin i sumpor, a zatim razrijedi s vodom u koncentraciji dvije litre vode s lukom u prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i čili paprika. Ova kombinacija pokazala se kao efikasna u suzbijanju jagodine, ali i koprivine grinje te crvenog pauka.

Zdrav sadni materijal, dezinfekcija zemljišta i redovno provjetravanje, također pomažu u suzbijanju ovih štetnika. 


Tagovi

Pjegavost jagoda Jagodina grinja Sumpor Alicin Koprivina grinja Crveni pauk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]