Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 28.01.2016. 10:30

Zaštitite jagode od sive plijesni!

Potpuna zaštita može se postići samo uz adekvatan izbor fungicida koje treba primijeniti čim krene cvatnja.

  • 699
  • 59
  • 0

Siva plijesan je uobičajena, ali vrlo destruktivna bolest jagoda uzrokovana patogenom gljivicom Botrytis cinerea. U našim se uvjetima proizvodnje pojavljuje gotovo svake godine, osobito u periodima visokih vlaga ili dužeg izlaganja oborinama.

Uzročnik sive plijesni može zaraziti sve nadzemne biljne dijelove, ali su najugroženiji plodovi koji mogu istrunuti još u polju prije berbe ili nakon berbe u transportu i prilikom skladištenja. Uzročnik se prvo pojavljuje na lišću ili biljnom tkivu koje je prije toga mehanički oštećeno smrzavanjem i drugim uzrocima. Inokulum se s takvog tkiva vrlo brzo širi na druge osjetljive biljne dijelove. Uzročnik napada plodove dok su još sitni i zeleni, a naročito kasnije u zriobi.

Provedba preventivnih agrotehničkih mjera

Prvi simptomi na plodu vidljivi su u obliku svijetlo do blijedo smeđih, vodenastih pjega koji se obično razviju ispod čaške ili na mjestima gdje plod dodiruje tlo i drugo zaraženo voće. Trulež je obično na tim mjestima mekša na dodir, a zaraženo tkivo vrlo brzo prekrije bijela do pepeljasta nakupina konidija koja se dalje prenosi zrakom.

Botrytis cinerea je patogen koji se lako prilagođava različitim uvjetima pa prema tome ne čudi da ima izuzetno širok raspod domaćina koje vrlo lako kolonizira, osobito na oštećenim mjestima gdje zatim obilno sporulira. Niti jedan od, do sada, razvijenih varijeteta jagode nije otporan na sivu plijesan pa se mjere zaštite prvenstveno oslanjaju na pravovremenu aplikaciju fungicida u kombinaciji s provedbom preventivnih agrotehničkih mjera. Tako će drip irigacija spriječiti nakupljanje vode na biljkama i kontakt plodova s vlažnim tlom, a redovito uklanjanje zaraženih plodova s polja smanjit će širenje inokuluma.

Djelujte na uzročnika sive plijesni

Potpuna zaštita može se međutim postići samo uz adekvatan izbor fungicida koje treba primijeniti čim krene cvatnja, a ukoliko su uvjeti povoljni za razvoj bolesti, tretiranje treba ponavljati svakih sedam do 10 dana. Za suzbijanje sive plijesni na jagodama koristite PYRUS 400 SC.

PYRUS 400 SC sadrži aktivnu tvar pirimetanil koja je visoko učinkovita na uzročnika sive plijesni na svim kulturama na kojima se ova bolest pojavljuje. Pirimetanil blokira djelovanje enzima neophodnih za ishranu patogena i inhibira izlučivanje enzima kojim patogen napada biljno tkivo. PYRUS 400 SC prodire u biljno tkivo, osiguravajući maksimalnu zaštitu i uništavajući latentne oblike infekcije. Djeluje i putem plinovite faze što je osobito važno za zaštitu teško pristupačnih mjesta uslijed gustih sklopova. Vrlo učinkovito se može primijeniti u svim, za infekciju, kritičnim periodima, od cvatnje do pred berbu, poštujući karencu koja za jagodu iznosi samo tri dana. PYRUS 400 SC se u jagodama primjenjuje u količini 200-250 ml na 80-100 l vode na 1000 m².

PYRUS 400 SC je učinkovit i kod mehaničkih oštećenja npr. tuče jer pomaže bržem zacjeljivanju. Odlične je otpornosti na ispiranje oborina, a razvrstan je izvan skupine otrova.

Manji trošak, veća učinkovitost

Preporuka je pripravku PYRUS 400 SC dodati novi univerzalini okvašivač MASTER WETT u koncentraciji 0,015 %. MASTER WETT je okvašivač na kojega se možete osloniti u bilo kojim vremenskim uvjetima. Svojstva brzog vlaženja i širenja lista pomažu boljoj pokrovnosti tretiranog usjeva pa, uz neovisnost o vremenskim prilikama, MASTER WETT povećava učinkovitost i pouzdanost izabranih sredstava za zaštitu bilja! Na taj se način smanjuje potreba za ponovljenim tretiranjem, za većom potrošnjom škropiva, povećavanjem doza i na kraju krajeva, smanjuje se trošak, a povećava učinkovitost.

Autorica: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.


Tagovi

Siva plijesan Jagode Fungicidi Zaštita voća PYRUS 400 SC Suzbijanje sive plijesni Okvašivač MASTER WETT


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]