Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jezgričavo voće
  • 07.04.2023. 09:00

Zaštitite jabuke i kruške od mraza, bolesti i štetnika

Na što obratiti pažnju i kako voćke zaštititi od mraza, bolesti i štetnika, pojasnili su stručnjaci tvrtke Chromos Agro.

Foto: Depositphotos/jkunnen
  • 2.159
  • 216
  • 0

Jezgričavo voće je, ovisno o sorti, u fazi zelenog balona, a na proizvođačima je da u što većoj mjeri smanje negativne utjecaje vremenskih prilika, prije svega mraza.

Postoji nekoliko aktivnosti koje možemo poduzeti kako bi zaštitili svoj urod. Prije svega su to mehaničke radnje poput antifrost sustava, tj. mehanizama orošavanja te zamrzavanja cvjetova ili već formiranih plodova pri čemu led služi kao izolator.

Drugi, nešto jeftiniji, ali zahtjevan pothvat je dimljenje nasada, tj. spaljivanje gorivog materijala tipa slame na više lokacija. Tako se stvara dimna zavjesa i oslobađa toplina koja grije okolinu i spriječava spuštanje temperature.

Osim navedenih metoda, preporuka je primjene aminokiselina tijekom kritičnog perioda. Primjena preparata Bombardier u dozi od 2 l/ha svakako je preporučljiva prije pojave stresnih uvjeta jer tako biljka ugrađuje aminokiseline u svoje stanice, otpušta suvišnu vodu, stanični sok postaje koncentriraniji i kao takvom snižava se temperatura smrzavanja. Biljka kroz nepovoljne uvjete prolazi neoštećeno ili ako do oštećenja dođe, to je u znatno manjoj mjeri. U svakom slučaju razina oštećenja ovisi i o fazi razvoja u vrijeme koje su nastupili nepovoljni uvjeti.

Koliko niske temperature kruška i jabuka mogu izdržati?

Tako jabuka u fazi ružičastog pupa strada gotovo u potpunosti pri temperaturi od -4,6°C, u fazi pune cvatnje pri temperaturi od -4,7°C, a u fazi formiranih plodova, tj. poslije cvatnje već pri temperaturi od -3°C. Kruška podnosi nešto niže temperature tako u fazi pune cvatnje propada 90 posto roda pri temperaturi od -4,9°C, a u fazi nakon cvatnje pri temperaturi od -4°C.

Osim navedenih vrijednosti negativnih temperatura, o stupnju oštećenja ovisi i njihova dužina trajanja. Ona je u pozitivnoj korelaciji s intenzitetom oštećenja, što su negativne temperature u dužem trajanju i oštećenje je intenzivnije. U skladu sa svim navedenim, potrebno je poduzeti radnje kojima možemo smanjiti negativan utjecaj niskih temperaturama u osjetljivim fazama razvoja.

Faza roza balona (Foto: Chromos Agro)

Nadalje, spomenutu proizvodnju prati niz izazova i problema osobito u prvom dijelu vegetacije. Uz mraz tu je i sama problematika cvatnje. U pravilu, osim sorata koje su sklone alternativnoj rodnosti (jonagold, zlatni delišes, elstar), ako su ispunjeni svi preduvjeti (kvalitetno odrađena rezidba, kvalitetno provedena zaštita i ishrana prethodne vegetacijske sezone)  do formiranja pupova, dolazi u srpnju prethodne sezone, cvate obilno u obliku gronje, tj. 3 - 7 cvjetova iz jednog pupa.

Veliku ulogu imaju i vremenski uvjeti prilikom cvatnje, ali svakako zbog prevrtljivosti vremenskih uvjeta i nesigurnosti kako će proteći cvatnja, preporuka je primjene folijarnog gnojiva na bazi bora i preparata Bombardier u dozi od 2 l/ha koji pospješuju sami proces oplodnje, ali i zametanja plodova.

Preporuke za zaštitu od bolesti

S druge strane voćari vode konstantnu borbu kako bi zaštitili nasad od uzročnika bolesti i štetnika. Što se tiče suzbijanja bolesti naglasak je na preventivnim primjenama sredstva za zaštitu bilja.

Kod jezgričavog voća je to posebna problematika jer do primarnih zaraza askosporama dolazi vrlo rano, ovisno o vremenskim uvjetima, već u ožujku, a prvi simptomi se u pravilu vide početkom svibnja u obliku maslinastih mrlja na listovima. Ako nije odrađena pravovremena zaštita, unutar mrlja razvija se micelij na kojem se formiraju konidije koje predstavljaju izvor sekundarnih zaraza tijekom ljetnih mjeseci.

U fazi pojave cvjetova, zelenog balona za suzbijanje krastavosti ploda i lista jezgričavog voća, preporuka je primjena preparata Syllit 544 SC u dozi od 1,25 l/ha uz dodatak preparata Chromosul 80 u dozi 4 kg/ha koji ima djelovanje na pepelnicu.

Prilikom određivanja trenutka aplikacije treba voditi računa o vremenskim prilikama. U slučaju učestalih i obilnih oborina pri čemu je list vlažan duži period, razmak između dva tretmana treba skratiti ili provesti jedan dodatni kontaktnim preparatima tipa Polyram DF u dozi od 2 kg/ha. Prethodno vrijedi za cijeli period prilikom kojeg je pritisak bolesti jak, a mogućnost za primarne infekcije značajno izražena.

U fazi ružičastog balona, uz praćenje vremenskih prilika preporuka je primjene preparata Sugoby u dozi od 0,2 kg/ha u kombinaciji s kontaktnim preparatom Delan 700 WDG u dozi od 0,6 kg/ha.

Obratite pažnju i na štetnike

U ovoj fazi započinje intenzivna borba protiv štetnika s obzirom na to da ih većina prezimljuje u obliku jajašca, ličinke ili imaga u kori stabla, ranama koje su nastale kao posljedica rezidbe ili bolesti.

Od insekticida dobro je primijeniti preparat Brai u dozi od 0,6 l/ha u kombinaciji s mineralnim uljem u maksimalnoj dozi od 5 l/ha. Idealno je utrošiti 800 – 1000 l vode/ha, a kod manjih proizvođača preporuka je da se stabla dobro okupaju kako bi škropivo stiglo do svih pukotina i tako pružilo sigurno djelovanje i zaštitu.

Pojavu štetnika možete pratiti feromonskim klopkama (Foto: Chromos Agro) 

U daljnjoj intenzivnoj zaštiti jezgričavog voća od krastavosti i pepelnice koja se u pravilu poklapa s početkom cvatnje, primjenjuju se kombinacije preparata, za jabuku Bellis u dozi od 0,8 kg/ha i preparat Polyram DF u dozi od 2 kg/ha ili preparat Delan Pro u dozi od 2,5 l/ha.

U daljnjim fazama razvoja, završetak cvatnje, formiranje plodova, pritisak bolesti je još uvijek intenzivan i novoformirani plod je izuzetno osjetljiv stoga se preporučuje primjena kombinacije sistemičnih i kontaktnih preparata  kao što su Argo u dozi od 0,2 l/ha i Delan700 WDG u dozi od 0,6 kg/ha ili Polyram DF u dozi od 2 kg/ha uz dodatak preparata Chromosul 80 u dozi od 2 – 3 kg/ha.

U fazi završetka opadanja latica ili fazi formiranja plodova koja se poklapa s prvom polovicom svibnja, javlja se jabučna krvava uš u pazušcu listova u obliku pahuljica. To je idealno vrijeme za primjenu insekticida Pirimor 50 WG, u dozi od 0,9 kg/ha uz dodatak mineralnog ulja u dozi od 5 l/ha uz obilno kupanje stabla.

Problematika suzbijanja krvave uši je što ima zaštitnu bijelu prevlaku zbog koje škropivo ne može doprijeti do nje stoga je dodatak mineralnog ulja i obilno zalijevanje škropivom neophodno kako bi postigli zadovoljavajuće rezultate.

Prilikom zaštite nasada ne smijemo zaboraviti i na prisutnost jabučnog savijača, ekonomski najznačajnijeg štetnika jabuke i kruške koji uzrokuje crvljivost plodova.

Za njegovo suzbijanje preporučujemo primjenu preparata Mimic u dozi od 0,9 l/ha. Spomenuti insekticid pogodan je za primjenu u slučaju provođenja integrirane zaštite s obzirom na to da spada u biotehničke insekticide. Djeluje na hormonalne procese koji se odvijaju u štetniku te je zbog navedenog potrebno precizno praćenje faza razvoja štetnika kako ne bi došlo do propusta.

Također, moguća je i primjena preparata Rotor Super u dozi od 0,5 l/ha koji osim djelovanja na jabučnog savijača suzbija zelenu i pepeljastu jabučnu uš.

Ne zaboravite na kalcij

Od iznimne je važnosti pravovremena primjena kalcija kao jednog od esencijalnih elemenata osobito u najosjetljivijim fazama razvoja jezgričavog voća, tj. u fazi nakon zametanja plodova i porasta plodova. To je element o kojem u najvećoj mjeri ovisi njihova skladišna sposobnost.

Nedostatak ovog elementa razlog je pojave fiziološkog poremećaja na plodovima u obliku tzv. gorkih pjega koje u znatnoj mjeri smanjuju ekonomsku vrijednost plodova. U značajnoj mjeri o toj pojavi ovisi i osjetljivosti sorte, tako su sorte tipa jonagold, zlatni delišes, elstar jako osjetljive osobito u godinama alternativne rodnosti kada imamo malo plodova po stablu koji su prekrupni te kao takvi nisu pogodni za dugo skladištenje.

Osim osjetljivosti sorte, ovisi i o stanju hraniva u tlu i o pH reakciji tla. Najveću količinu kalcija plod usvaja od zametanja do dva centimetra promjera ploda te je u tom periodu potrebno odraditi što je više moguće folijarnih prihrana preparatima na bazi kalcija, prije svega kalcijev oksid.


Tagovi

Zaštita Bolesti Štetnici Mraz Jezgričavo voće Jabuke Kruške


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]