Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 01.06.2015. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita voćaka od truleži plodova

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 3.782
  • 10
  • 0

Budući da već nekoliko dana traje let trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi), u nasadima višanja i trešanja i to samo kod kasnijih sorti, moguće je izvršiti tretiranje protiv ovoga štetnika u trenutku kad plodovi mijenjaju boju. Od pripravaka možete koristiti: Chromgor 40, Rogor 40 ili Perfekthion, čije su karence 21 dan ili pripravak Mospilan 20 SP, koji ima dozvolu za upotrebu samo na trešnjama, s karencom od 14 dana.

Također pratite i pojavu lisnih ušiju na svim vrstama koštičavoga voća. U nasadima šljiva dozvolu za suzbijanje tih štetnika ima Pirimor 50 WG, a kod višanja i bresaka Calypso SC 480 ili Pirimor 50 WG.

U nasadima višanja i trešanja moguće je prije kiše provesti i tretiranje protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i to pripravkom Chromodine S-65, karenca kojega je 14 dana.

Za suzbijanje truleži ploda na breskvama, nektarinama, šljivama, trešnjama i marelicama, mogu se koristiti Switch 62,5 WG uz poštivanje karence od 7 dana, Signum DF koji ima dozvolu za koštičavo voće i karencu 7 dana, Nativo 75 WG za breskve, nektarine, šljive i trešnje i marelice, s karencom od 7 dana. Teldor SC 500 ima dozvolu za primjenu kod trešanja, šljiva, bresaka s karencom od 4 dana, Indar 5 EW kod trešanja, šljiva, bresaka i marelica uz karencu od 3 dana, te pripravak Luna Experience SC s dozvolom za primjenu kod trešanja i bresaka i karencom od 3 dana.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu zbrinuti na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Lisne uši Koštičavo voće Savjeti Trešnjina muha Savjetodavna služba Nativo 75 WG Trulež ploda Kozičavost lista Preporuke Jadranka Berić Perfekthion Pirimor 50 WG Rhagoletis ceresi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo