Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.04.2015. 18:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita nasada krušaka i jabuka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 77
  • 5
  • 0

Oborine su negdje već pale, u različito vrijeme, ovisno o lokaciji. Ponegdje i prije no što su bile najavljene. Stoga proizvođačima jabuka i krušaka preporučujemo, da prije kiše, zaštite voćke od čađave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha).

Preporučujemo kombinaciju sistemičnih i preventivnih pripravka:

Od sistemika upotrijebite: Score 250 EC, Agro, Difkor, Indar 5 EW ili Clarinet.

Od preventivnih ili kontaktnih fungicida protiv krastavosti možete koristiti: Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Captan 50, Folpan 50 WP, Folpan 80 WDG, Polyram DF ili Ziram 76 WG.

Sve navedene sistemike smijete primijeniti najviše četiri puta tokom vegetacije!

U voćnjacima jabuka, protiv pepelnice (Podosphaera leucotricha) savjetujemo primijeniti fungicide na bazi močivog sumpora kao što su Chromosul 80, Sumpor SC 80 ili Thiovit Jet.

Pripravke upotrijebite prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Također, pozivamo poljoprivrednike s područja Požeško-slavonske županije, da se odazovu akciji skupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja, koja će se održati tokom svibnja i to prema ovome rasporedu:

  • 14.05.2015. Poljoprivredna zadruga Prvča, Pavla Radića 44, Požega od 12.00 do 14.00 sati
  • 22.05.2015. Kutjevo d.d. Trg Graševine 2, Kutjevo od 8.00 do 11.00 i Kutjevo d.d. Trg Vilima Korajca 1, Kaptol od 11.30 do 14.00 sati.
  • 26.05.2015. Oroz Fharm d.o.o., Zvonimirova 24, Pleternica od 8.00 do 11.00 i Komunalac d.o.o., K. Tomislava 56 e, Čaglin od 12.00 do 14.00 sati
  • 28.05.2015. Agronom d.o.o., Voćarska bb, Završje, Brestovac od 9.00 do 14.00 sati.

Sakuplja se isključivo prazna ambalaža tvrtki proizvođača odnosno uvoznika koje financiraju projekt i omogućavaju korisnicima njihovih proizvoda besplatan povrat ambalaže, a to su: Agroteks, AgroChem-Maks, BASF Croatia, Bayer Crop Science, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Orchem, Pinus Agro, Syngenta Agro i Stockton.

Prikuplja se isključivo prazna kontaktna ambalaža kao što su boce, kanistri i vrećice, dok se kutije, kutijice i omotne folije koje nisu bile u kontaktu s proizvodom, mogu odložiti u spremnike za otpad od papira ili plastike.

Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

E-mail: Djurdica.Ksenek@savjetodavna.hr


Tagovi

Požega Kutjevo Pepelnica Pleternica Kaptol Požeško-slavonska županija Čađava krastavost Ambalažni otpad Venturia inaequalis Đurđica Kšenek Dithane M-45 Podosphaera leucotricha Chromosul 80 Močivi sumpor Čaglin Završje Brestovac Sistemici


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.