• Obavijest voćarima
  • 13.05.2015. 10:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 30
  • 2
  • 0

Od prethodne zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je devet dana. U tom razdoblju zabilježene su manje količine oborina i nije bilo infekcija krastavosti jabuke. Od sredine tjedna prognostičari najavljuje mogućnost oborina, stoga je potrebno provesti preventivnu zaštitu jabuka i krušaka nekim od pripravaka kao što su: POLYRAM DF, DELAN SC 750, DITHANE M-45, DITHANE DG NEOTEC, MANKOZEB, PINOZEB M-45, STAR 80 WP, PENNCOZEB 75 DG ili CADILLAC 80 WP.

Odaberite sredstvo koje ste do sada najrjeđe koristili.

U nasadima sa slabijom pojavom pepelnice, zaštitu možete provesti pripravcima na bazi sumpora. Na nekim je lokacijama, pak, primijećena jača pojava pepelnice, pa tu treba koristiti Stroby DF, Zato plus ili Tercel WG, koji preventivno djeluju i na krastavost jabuka. U nasadima jabuka treba provoditi mehaničko odstranjivanje izboja zaraženih pepelnicom te ih ukloniti iz nasada.

U prošlom smo tjednu zabilježili velike ulove minera okruglih mina i jabučnog savijača. Pregledom nasada još nije opažena pojava mina. Zaštitu protiv minera okruglih mina u ovome razdoblju možete provesti nekim biotehničkim insekticidom npr. Runnerom 240 SC. I dalje pratite pojavu prvih mina.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Ambalažu zbrinite na propisani način te vodite evidencijsku listu o uporabi sredstava, a prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: jadranka.beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Krastavost Oborine Pepelnica Penncozeb 75 DG Odstranjivanje Izboji Ulov Mineri okruglih mina Runner 240 SC Mine Jabučni savijač Jadranka Berić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čačkaš mečki uho. Hm. Nešto je u koracima pogriješio. Znam da se pazio. Nije čačko mečki zadnjih godinu dana. Uf. 1990. doveo mi kćer na trening. I onda je imao kapu. Ali nije imao veze s poljoprivredom pa je kapa bila neka, onako zapadnjač... Više [+]