• Obavijest voćarima
  • 27.06.2014. 13:00
  • Međimurska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 94
  • 5
  • 0

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je 15 dana. Nakon što smo u danima od 8.-12. lipnja 2014. zabilježili vrlo vruće meteorološko razdoblje, u razdoblju od 13.-23. lipnja o.g. dominiralo je sparno i toplo razdoblje, najčešće uz raspon temperatura zraka od 14° do 27°C. Padalina je tom razdoblju bilo relativno malo (tada je u tri navrata na mjernom lokalitetu Belica izmjereno manje od 15 mm kiše), ali kiša je obilježila posljednja dva dana! Tako smo 24. i 25. lipnja o.g. na svim mjernim lokalitetima u Međimurju zabilježli značajne količine oborina, npr. na području Belice je palo oko 45 mm, Orehovice 46 mm, Novakovca 34 mm, Donjeg Pustakovca 41, a Trnovčaka oko 42 mm! Prosječna vlažnost zraka je u proteklom razdoblju između 75 i 85 posto, a zadnja dva dana (24. i 25.6.) je iznosila gotovo 100 posto! Tijekom tri navrata u proteklom je razdoblju zabilježen i vjetar s brzinama većim od 15 km/h.

Dakle, sredinom ovog tjedna smo zabilježili uvjete za sekundarni razvoj krastavosti plodova jabuke (Venturia), ali i nekih drugih uzročnika bolesti jabuka i krušaka koje se razvijaju u ljetnom razdoblju, npr. gorka i smeđa trulež plodova jabuke, pjegavost i trulež plodova kruške (Colletotrichum, Monilinia, Stemphylium)! Povremeni ljetni grmljavinski pljuskovi, vrućina i sparina pogodovat će u narednih 60-tak dana sekundarnom razvoju najvažnijih bolesti jabuka, naročito ako u nasadima postoje simptomi krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera), te lokalno karantenske bakterijske paleži (Erwinia)! Stoga vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka preporučujemo redovito pregledavati zdravstveno stanje voćaka, te u ljetnom razdoblju provoditi preventivne mjere zaštite s razmacima tretiranja prilagođenim zabilježenim oborinama.

U ljetnim zaštitama birati sredstva koja na kasnim sortama jabuka (npr. idared, jonagold, jonagored, zlatni i crveni delišes, braeburn, fuji i dr.) namijenjenim za skladištenje u hladnjačama preventivno suzbijaju smeđu trulež (Monilinia) i gorku trulež plodova jabuke (Colletotrichum syn. Gleosporium). U izbor dolaze fungicidi Chorus WG (K=35 dana), Folpan 80 WDG (K=21 dan), Dodine ili Chromodin WP (K=21 dan), Polyram DF (K=28 dana), Nativo WG (K=14 dana) i Stroby DF (K=35 dana).

Od sezone 2012. moguće je u našoj zemlji tijekom ljeta protiv pepelnice (Podosphaera) koristiti pripravke kojima je proširena registracija za tu manjenu: npr. Crystal u količini 0,2 lit./ha ili Domark ME u količini 0,6 lit./ha. Pripravak Crystal se smije u integriranoj proizvodnji koristiti tijekom sezone najviše do 4 puta, a ima propisanu karencu za jabuke 14 dana. Izbor fungicida tijekom ljetnog razdoblja određuje spektar djelotvornosti na najvažnije bolesti jabuke, potencijalu bolesti u nasadima, najveći broj dopuštenih primjena tijekom jedne sezone i propisana karenca!

U ljetnom razdoblju ponovno upozoravamo na moguće zaraze uzročnikom gorke truleži plodova jabuke (Colletotrichum spp.). Najveća je vjerojatnost zaraze uzročnikom ove bolesti sredinom i krajem ljeta! Postotak infekcija je najveći ljeti kada pri optimalnoj temperaturi 26°C zadržavanje vlage na biljnim organima traje bez prekida 60 sati! Plodovi jabuke su osjetljivi na zaraze tijekom svih razvojnih stadija, a posebice krajem sezone - u vrijeme početka dozrijevanja. Pjege se na zaraženim plodovima najbrže razvijaju pri temperaturama 30°C, pa je prije pronalaska učinkovitih fungicida od ove bolesti u svega nekoliko tjedana vrućeg i vlažnog ljetnog vremena stradavao najveći dio uroda jabuka!

Od zadnje usmjerene zaštite nasada jabuka protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) također je proteklo 15 dana. Prve "crvljive" plodove jabuke, na netretiranim smo stablima jabuke u središnjem dijelu Županije pronašli na dan 6. lipnja o.g., a naročito u razdoblju od 9.-16. lipnja o.g. (tada je na ranoj i nezaštićenoj sorti jabuke bjeličnik zabilježena "crvljivost" plodova veća od 50 posto)! Nakon 17. lipnja o.g. zabilježili smo nešto slabiji let leptira jabučnog savijača, ali se nakon 20. lipnja o.g. pojavljuje druga generacija moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), a u kritičnom broju se javljaju i leptiri breskvina savijača (Cydia molesta). U nekim se nasadima pojavljuje na vršnom lišću i jabučna zelena uš (Aphis pomi).

Prema iskustvima iz ranijih sezona intenzivan let različitih uzročnika "crvljivosti" plodova očekujemo sve do početka mjeseca rujna! Stoga je potrebna redovita zaštita plodova jabuke i kruške u narednom razdoblju protiv najvažnijih tehnoloških nametnika. U integriranoj su proizvodnji u Republici Hrvatskoj za tu namjenu dopušteni slijedeći pripravci: Calypso 480 SC (2x, K = 14 dana), Match EC (2x, K = 28 dana), Mimic SC (2x, K = 21 dan), Runner SC (3x, K = 14 dana), Reldan (Lino, Rely) EC (2x, K= 21 dan), Nomolt SC (1x, K= 28 dana), Insegar WP (2x, K = 35 dana, Pyrinex 250 ME (2x, K = 28 dana), Mospilan SP (2x, K = 14 dana), a od 2012. sezone još Affirm WG (2x, K = 7 dana) i Coragen SC (2x, K = 14 dana).

Također, na hrvatskom tržištu od 2012. godine imamo dostupan i biološki insekticid na osnovi granulovirusa Madex SC (6x, K = nije primjenljivo). Granulovirus primjenjivati u večernjim satima, uz dodatak 0,5 posto šećera radi poticanja gusjenica na konzumiranje. Koristiti ih sukladno njihovim uputama i ograničenjima, a izbor insekticida prilagoditi pozitivnim sekundarnim učincima na druge štetnike koji se tijekom ljeta pojavljuju u nasadima jabuka i krušaka, te maksimalnom broju njihove aplikacije u sezoni i propisanoj karenci!

Redovito kontrolirati populaciju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), naročito na osjetljivim sortama jabuke (elstar, gala, fuji, braeburn i slično) u nasadima gdje još ove sezone nisu korišteni specifični akaricidi. Moguće visoke dnevne temperature i sparina u narednom će razdoblju pogodovati prekomjernom umnažanju ljetne populacije ovog značajnog fiziološkog nametnika jabuke. Od akaricida su u našoj zemlji u integriranoj proizvodnji dopušteni s ograničenjem slijedeći pripravci: Apollo SC, Nissuron, Demitan SC, Ortus SC, Vertimec EC, Kraft EC, Envidor SC, Masai WP i Zoom SC. Lokalno se razvija i hrđasta grinja jabuke (Aculus) (naročito na sorti idared). Zbog primjene insekticida u narednom razdoblju i njihove moguće opasnosti i otrovnosti na korisne organizme (pčele medarice), tretiranja obavljati u doba dana kada pčele ne lete. Cvjetni podrast sa bijelom djetelinom u vinogradima prije primjene insekticida mora biti pokošen!

mr. sc. Milorad Šubić
[email protected]


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Panjevi su povađeni, dio terena se ravna i nasipava a drugi dio će za vikend biti potanjuran nakon o... Pročitaj cijelu bilješku »