• Obavijest voćarima
  • 05.06.2015. 18:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina na području Primorja

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 48
  • 5
  • 0

Na većini lokaliteta Primorsko-goranske županije cvatnja masline je pri kraju. Od prošloga tjedna bilježimo pojavu maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis/Rhynchites cribripennis/), no za sada u nižem i sporadičnom intenzitetu. Savjetujemo maslinarima da od završetka cvatnje do okoštavanja plodova, redovito i to minimalno jednom tjedno, pregledavaju nasade na pojavu ovog štetnika. Intenzitet pojave svrdlaša može biti različit i ovisiti o lokalitetu te redovitosti provođenja mjera zaštite, posebno u prethodnim vegetacijskim sezonama. Dopuštene mjere zaštite potrebno je provoditi ovisno o intenzitetu i vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu.

Prema dosadašnjim iskustvima, svrdlaš najveće štete napravi odmah nakon oplodnje, na malim plodićima, uzrokujući njihovo vrlo brzo crnjenje i otpadanje, što uglavnom prolazi nezapaženo ukoliko se nasad ne pregledava redovito. Štetnik se uočava vrlo pažljivim vizualnim pregledima ili otresanjem grana na bijelu podlogu. Posebnu mu pozornost treba obratiti u maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika te u maslinicima koji se nalaze u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u našoj zemlji. Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom, poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketama.Vodite evidenciju o prskanjjima i čuvajte je najmanje tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku i treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjeti Primorsko-goranska županija Maslinin svrdlaš Savjetodavna služba Preporuke Cvatnja maslina Okoštavanje Caenorhinus cribripennis Intenzitet


Autorica

Sandra Špoljar

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.