Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 30.03.2016. 11:30

Zaštita jezgričavog/koštičavog voća do cvatnje

Već u najranijim fazama je potrebno provesti zaštitu kako ne bi došlo do gubitka lisne mase odnosno smanjenja lisne površine, što se kasnije očituje u kakvoći plodova i smanjenju prinosa.

  • 1.459
  • 51
  • 0

Nakon obavljenog plavog prskanja u mirovanju vegetacije i stadiju mišjih ušiju, dolaskom viših temperatura voćke počinju naglo kretati te ih je potrebno adekvatno zaštititi od najvažnijih bolesti.

Jezgričave voćke (jabuka, kruške) potrebno je vrlo rano zaštititi od krastavosti plodova i mrljavosti lista. To je najvažnija bolest jabuka koja se redovito javlja svake godine, a intenzitet napada ovisi o količini i rasporedu oborina te o temperaturi.

Krastavost ploda jabuke

Prvi simptomi se prepoznaju po svijetlo smeđim pjegama na mladim listićima. Pjege kod jakih zaraza potamne, osuše se i tkivo izumire. Prema tome, već u najranijim fazama je potrebno zaštititi listiće da ne bi došlo do gubitka lisne mase odnosno smanjenja lisne površine, što se kasnije očituje u kakvoći plodova i smanjenju prinosa.

Osim krastavosti, na jabukama se pojavljuje i pepelnica. Na lišću se pojavljuje kao bjelkasto pepeljasta prevlaka, listovi su uži i uvijeni, ponekad su i cijeli pupovi zaraženi ovom bolešću.

Kako spriječiti bolest?

Tvrtka Chromos Agro d.d. za zaštitu jabuke od krastavosti do pojave cvjetova preporuča primjenu fungicida:

Pepelnica jabuke

Za zaštitu od pepelnice ove fungicide je potrebno kombinirati s CHROMOSULOM 80 u koncentraciji od 0,4 %. U fazi neposredno pred cvatnju preporučujemo ARGO u koncentraciji 0,013-0,015 % u kombinaciji sa fungicidom STAR 80 WP (3 kg/ha) ili fungicidom STROBY WG (0,02%) ili fungicid DELAN 700 WDG (0,05-0,075%).

Kada prskati koštičavo voće?

Koštičave voćke napadaju bolesti poput kovrčavosti lista breskve, šupljikavosti lišća koštičavih voćaka, kozičavosti lista koštičavih voćaka, rogač šljive. Najvažnije je napomenuti da se kovrčavost lišća breskve i rogač šljive moraju spriječiti ili plavim prskanjem ili u fazi mišjih ušiju.

Kovrčavost lista breskve

U fazi mišjih ušiju za prskanje koštičavih voćaka valja primjeniti:

Kod breskve, za što kvalitetniju zaštitu od kovrčavosti lista, ove pripravke je potrebno upotrijebiti već na početku pucanja pupova. Pojavom simptoma u travnju ili svibnju nema više mogućnosti suzbijanja, breskve gube lišće te, ako ima dovoljno vlage, dolazi do retrovegetacije koja iscrpljuje voćke.

Za više informacija o zaštiti koštičavog i jezgričavog voća, obratite se Chromos Agro stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita voćaka Jezgričavo voće Koštičavo voće Pepečnica jabuke Krastavost ploda jabuke Fungicid Chromodin Delan 700 Polyram DF Prskanje voćaka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]