• Chromos Agro
  • 21.04.2017. 12:30

Zaštita jabuke nakon cvatnje

Jabuka je u fazi završetka cvatnje, a negdje i fazi nakon cvatnje. Vremenski uvjeti koji vladaju u travnju i svibnju (česte i obilne kiše koje se izmjenjuju sa sunčanim razdobljima) pogoduju razvoju i širenju krastavosti plodova i pepelnice jabuke. Kako ih zaštititi?

Foto: BariTos
  • 1.907
  • 105
  • 0

Nakon izrazito toplog i sunčanog razdoblja sredinom ožujka i početkom travnja gdje su temperature u nekim dijelovima Hrvatske dosezale i 25C° uslijedilo je kratkotrajno kišno i hladnije razdoblje. Jabuka je u fazi završetka cvatnje, a negdje i fazi nakon cvatnje.

Zaštita jabuke nakon cvatnje ima za cilj očuvati list i plod jabuke od šteta uzrokovanih dvjema najznačajnijim bolestima (krastavosti plodova jabuke - fuzikladija i pepelnice jabuke).

Vremenski uvjeti koji vladaju u travnju i svibnju (česte i obilne kiše koje se izmjenjuju sa sunčanim razdobljima) pogoduju razvoju i širenju te bolesti.

Najkritičnije od opadanja latica do oblikovanja ploda

Plod jabuke je u ovom periodu najosjetljiviji na zarazu sa čađavom krastavosti i potrebna su intenzivna prskanja kako ne bi došlo do infekcije ploda. Najkritičniji period je faza opadanja latica do oblikovanja ploda, stadij H-I, odnosno dok traje opasnost od primarnih infekcija askosporama. Tada razmaci između prskanja iznose 5-7 dana.

Pepelnica jabuke

Chromos Agro preporuča slijedeće kombinacije pripravaka :

Krastavost jabuke

Ove kombinacije pružaju izvrsnu preventivnu zaštitu uz značajan kurativni učinak na ostvarenu infekciju krastavost-fuzikladija na list ili plod. Preporuča se razmak prskanja 7-10 dana ovisno o vremenskim uvjetima.

Primjenjujući antirezistentnu strategiju potrebno je ovu kombinaciju izmjenjivati s kombinacijom fungicida Stroby WG (0,02-0,03%) + Delan 700 WDG (0,075%) ili Polyram DF (0,25%) ili upotrijebiti već gotovu vrlo učikovitu kombinacija fungicida Tercel (0,25%). Ako je u voćnjaku prisutna jača zaraza pepelnicom preporuča se upotrebu pripravka Fond 12 E (0,04%) u kombinaciji s pripravkom Stroby WG (0,02%) + Chromosul 80 (0,2%).

Ako ima štetnika, dodati i insekticid

Također, kada se utvrdi prisutnost kritičnog broja lisnih uši, jabučnog savijača ili lisnih minera navedenim kombinacijama fungicida dodati jedan od sljedećih insekticida:

U periodu nakon cvatnje obavezno pratiti pojavu i brojnost crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i koprivine grinje (Tetranychus urticae).

Lijevo - jabučna zelena uš, desno - jabučni savijač

Sušno i vruće razdoblje prije cvatnje posebno je pogodovalo razvoju ovih štetnika. Preporuka za suzbijanje je 3-5 jedinki po listu. Akaricid Masai djeluje na jaja,ličinke i odrasle oblike grinja, ima odlično translaminarno djelovanje (sa lica lista brzo se transportira do naličja lista) što je posebno značajno kod suzbijanja tzv. "žutog pauka" i "koprivine grinje" koji veći dio svog životnog ciklusa provodi na naličju lista. Preporuka je upotrijebiti ga u količini 0,5 kg /ha.

Za više informacija o zaštiti jabuke, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Romi Suk-Barić, Foto: BariTos1606/pixabay.com


Tagovi

Chromos Agro Krastavost Pepelnica Jabuka Cvatnja Primjena Infekcija Suzbijanje


Partner

Chromos Agro d.d.

Zagreb, Hrvatska
tel: 01/6040-580, e-mail: chromos-agro@chromos-agro.hr web: http://www.chromos-agro.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi