Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.07.2015. 11:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita jabuka od savijača i voćnog pauka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 68
  • 3
  • 0

Zaštitu nasada jabuke od fuzikladija (Venturia inaequalis) potrebno je provesti jednim od preventivnih pripravaka kao što su Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Star 80, Pinozeb M-45, Delan 700 WDG, Chromodin WP ili Dodine S-65, a za zaštitu od pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) i fuzikladija mogu se upotrijebiti Zato plus WG, Zato WG 50, Stroby DF, Tercel ili Bellis DF.

Jabučni savijač (Cydia pomonella) i dalje aktivno leti, pa je zaštitu od ovog štetnika potrebno i dalje provoditi. Mogu se koristiti npr. Calypso SC 480, Mospilan 20 SP, Pyrinex 250, Affirm, Coragen 20,Calypso SC 480 i Mospilan 20 SP, koji su registrirani i za suzbijanje minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella). Vruće vrijeme pogoduje razvoju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi). Za njegovo suzbijanje koristite akaricide Masai WP, Demitan SC, Zoom SC, Vertimex EC ili Kraft EC.

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Upotreba akaricida u integriranoj proizvodnji dozvoljena je samo jednom u vegetaciji.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS). Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na ovoj web adresi.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o., Zabok, Gubaševo 47 c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Nasadi jabuka Fuzkladij Pepelnica Jabučni savijač Mineri okruglih mina Crveni voćni pauk Integrirana proizvodnja Tehnološke smjernice Vegetacija FIS C.I.A.K. Zabok Gubaševo Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.