Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.07.2015. 15:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštita jabuka od krastavosti, savijača i moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 200
  • 9
  • 0

Od posljednje preporuke prošlo je 7 dana. Potrebno je izvršiti zaštitu lista i ploda jabuke kako bi se spriječilo širenje gljivice uzročnika krastavosti, naročito u voćnjacima, u kojima već ima simptoma bolesti na listu. Za zaštitu protiv krastavosti jabuke preporučujemo koristiti pripravke koji imaju aktivne tvari mankozeb, metiram, ciram, kaptan, folpet, ditianon ili dodine. Protiv pepelnice na jabukama, dozvoljeni su fungicidi Bellis (karenca je 7 dana za jabuke za uskladištenje, a 14 dana za one koje idu na tržište), Nativo 75 WG, Luna Experience, Indar 5 EW, Argo, Difcor, Stroby WG, Score 250 EC, Tercel, Fond 12 E, Zato plus, Zato 50 WG, Crystal, ili Topas 100 EC. Vidljive simptome pepelnice na zaraženim mladicama potrebno je mehanički odstraniti.

Preporuka je, da osim zaštite protiv bolesti izvršite i zaštitu protiv jabučnog savijača, minera kružnih mina i kukuruznog moljca, čije gusjenice uzrokuju crvljivost plodova zbog čega nemaju tržišnu vrijednost. Insekticidi dozvoljeni za tu namjenu su Affirm, Calypso SC 480, Runner 240 EC, Pyrinex 250 ME ili Coragen 20 SC.

Potrebna je redovita kontrola lista jabuke na prisutnost hrđaste grinje jabuke i crvenog voćnog pauka te prema potrebi zaštitu provedite akaricidima Masai, Zoom 11 SC, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC ili Envidor SC 240. Vodite računa o karenci, te broju primjene određenog sredstva, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Preporučene pripravke koristite sukladno uputama proizvođača te redovito vodite obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao što je propisano pravilnikom. Pridržavajte se i Zakona o održivoj uporabi pesticida.

Svi dozvoljeni pripravci, zajedno s uputama, registracijama i dozvolama, mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom ovdje. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Virovitičko-podravskoj županiji održat će se tokom rujna, prema rasporedu kojeg možete pogledati ovdje.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana-marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Plod jabuke Krastavost Pepelnica Mehaničko odstranjivanje Jabučni savijač Miner kružnih mina Kukuruzni moljac Hrđaste grinje Crveni voćni pauk Karenca Evidencija Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]