Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.04.2015. 12:00
  • Grad Zagreb

Zaštita jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 52
  • 2
  • 0

Nasadi jabuka nalaze se u punoj cvatnji. Kruške su u fazi precvjetavanja. Od prošle preporuke prošlo je sedam dana. Za petak 24. travnja, prognostičari najavljuju mogućnost oborina i potrebno je preventivno ponoviti zaštitu nasada od uzročnikakrastavosti (Venturia inaequalis) jednim od slijedećih fungicida na bazi ditianona: (Delan 700 WDG) i mankozeba (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP ili Penncozeb 75 DG).

U nasadima jabuke u kojima je veći problem pepelnica (Podosphaera leucotricha) potrebno je koristiti preparate koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu kao što su Stroby DF, Zato 50 WG ili Teracel WG. Uz kemijske mjere zaštite potrebno je i mehanički uklanjati zaražene mladice.

U nasadima jabuka zabilježen je početak leta moljca kružnih mina (Leucoptera malifoliella Zell.). Preporuča se pratiti populaciju, kao i brojnost crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i lisnih uši (Aphidae). U nasadima krušaka pronađena su jaja kruškine buhe (Psylla piri) koja se počela razvijati iz odloženih jaja, na naličju lišća.

Budući su nasadi jabuka i krušaka u cvatnji, radi zaštite pčela medarica, solitarnih pčela i bumbara, ne preporuča se korištenje insekticida! Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo! Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na ovoj adresi.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Bumbari Pepelnica Lisne uši Krastavost Savjeti Moljac kružnih mina Crveni voćni pauk Savjetodavna služba Preporuke Solitarne pčele Venturia inaequalis Pčele medarice Mankozeb Aphidae Ditianon Panonychus ulmi Marija Prnjak Teracel WG Prec


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]