Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.04.2015. 18:00
  • Brodsko-posavska

Zaštita jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 120
  • 5
  • 0

U nasadima višanja, trešanja i šljiva koji su u fazi cvatnje, potrebito je obaviti zaštitu od uzročnika bolesti sušenja grančica i cvjetova (Monilia laxa).

Za suzbijanje monilije upotrijebiti jedan od dozvoljenih pripravaka:

Kod višanja: Signum, Chorus 75 WG ili Zino.

Kod trešanja: Nativo 75 WG, Zino ili Indar 5 EW.

Kod šljiva: Signum, Teldor SC 500, Zino, Nativo 75 WG ili Indar 5 EW.

Nasade bresaka i nektarina koje su u fazi pune cvatnje i precvjetavanja tretirajte protiv uzročnika bolesti sušenja grančica i cvjetova (Monilia laxa) koristeći se jednim od pripravaka: Chorus 75 WG, Signum, Nativo 75 WG, Zino ili Teldor SC 500.

Potrebno je obratiti pozornost u nasadima šljiva, u fazi završetka cvatnje i opadanja latica, na suzbijanje crne i žute šljivine osice (Hoplocampa minuta, H. flava) koristeći se jednim od insekticida: Direkt, Rogor 40, Chromgor ili Perfektion.

Zaštitu obavite u jutarnjim ili večernjim satima kada pčele ne lete i pokosite cvjetni podrast prije tretiranja. Obavijestite pčelare ili udrugu pčelara najmanje 48 sati prije tretiranja nasada insekticidom opasnim za pčele.

U nasadima jabuka (faza ružičasti pup) i krušaka (faza pojave cvjetova i cvatnja) izvršite zaštitu od bolesti čađave krastavosti (Venturia inaequalis, V. pyrina) i pepelnice (Podosphaera leucotricha) koristeći se jednim od pripravaka: Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb, Delan 700 WDG ili Chorus 75 WG.

Za pepelnicu na jabukama koristiti pripravke na osnovi sumpora: Thiovit jet, Kalinosul 80 WG ili Chromosul 80.

Pripravke upotrijebite prema uputi proizvođača.

Evidentirajte prskanje.

Mara Maglić dipl. ing.
E-mail Mara.Maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Višnje Trešnje Nektarine Sumpor Breskve Savjeti Teldor SC 500 Čađava krastavost Savjetodavna služba Nativo 75 WG Monilija Direkt Preporuke Mara Maglić Chorus 75 WG Faza cvatnje Thiovit Jet Mankozeb Sušenje grančica i cvjetova


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]