• Zaštita breskve
  • 23.02.2021. 09:00

Zaštita breskve obavlja se kada su temperature par dana u podne više od 10°C

Kako bi zaštita bila učinkovita, važno je, naglašava viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek, oprskati cijelo drvo. Kako deblo, tako i krošnju. 

Foto: Facebook/ Poljoprivredna tv
  • 4.962
  • 554
  • 0

Zimsko prskanje bresaka važno je pravilno izvesti kako bi se zaštitilo biljke. Prije svega potrebno je ukloniti mumije - suhe plodove od prošle godine kako bi se spriječilo moguće širenje infekcija te orezati suhe, bolesne, lomljive grančice i prorijediti krošnju.

Nakon toga slijedi prskanje koje se, pojašnjava viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek obavlja u fazi bubrenja pupova, prije nego što su protjerali mali listići. Što se tiče samog vremena, to je sada krajem veljače kada su temperature par dana u podne više od 10 °C.

"Jedina zaštita od bolesti kovrčavosti lišća je preventivno tretiranje bakrenim sredstvima“, kaže Poljoprivrednoj televiziji dodajući kako se osim nje koriste i protiv monilije (trulež ploda) i šupljikavosti lišća. Sredstva koja se kod nas koriste su Bordoška juha Caffaro, Manica, Neoram, Nordox, Champion ili kombinacije mineralnog ulja s bakrenim sredstvima.

Kako bi zaštita bila učinkovita, važno je, naglašava, oprskati cijelo drvo kako deblo tako i krošnju. 

Osim na breskvama, zaštita se sada obavlja i na marelicama dok za ostale voćke nije još potrebna, tek u ožujku. "Sve ovisi kako se bude kretala vegetacija“, ističe Kšenek.

Što je sve savjetovala pogledajte u videu:


Tagovi

Zaštita breskve Prskanje Kovrčavost lišća Đurđica Kšenek


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na kraju 3. tjedna sve lijepo napreduje. Salata i kupus su već znatno veći, mrkva još niče i trenutno se ne nazire, ali zato su tu već rotkvice vani, brzo rastu i pokazuju liniju uz koju je mrkvica zasađena. Ovaj tjedan sa dovoljno vlage i... Više [+]