Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 20.04.2015. 14:15

Za preradu maslina 1,1 milijun kuna iz IPARD-a

Tvrtka ima 27 hektara maslinika, prošle jeseni otvorila je najmoderniju uljaru u zemlji, a pomoću IPARD sredstava nabavila je suvremenu opremu za preradu maslina i proizvodnju maslinova ulja.

Foto: depositphotos.com,
  • 291
  • 22
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda zajednice".

Tvrtki Stancija St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana u Istarskoj županiji isplaćeno je 1.115.846,23 kuna za ulaganje u opremu za preradu maslina i prodaju maslinovog ulja i to liniju za preradu masline u maslinovo ulje, cjevovod za punjenje, pražnjenje i pretakanje maslinovog ulja, uređaj za pranje cjevovoda, zračni kompresor, visokotlačni perač, opremu za klimatizaciju, grijanje i ventilaciju objekta za preradu i skladištenje i ručni paletni viljuškar s vagom.

"Imamo maslinike površine 27 hektara na kojima raste sedam tisuća maslina. Navodnjavamo ih sistemom kap po kap i pod stalnim su nadzorom agronoma. Riječ je o ekološkoj proizvodnji. Također, obavljamo stalni monitoring sastava tla. Akcentat proizvodnje nam je na autohtonim sortama kao što su Istarska bjelica, Buža ženska vodnjanska, Buža puntoža i Karbonaca. Svi naši maslinici su na blagim padinama, na maksimalnoj nadmorskoj visini od 106 metara i padom do 80 metara. Udaljenost od mora je 2,5 km zračne linije s pogledom na zapadnu stranu, vječito okupanu suncem. Voda za zalijevanje crpi se iz naših posjeda sa dubine od 160 metara, kapaciteta 2,5 kubika na sat. Zalijevanje je ekološko, bez tretmana, a voda je čista, podzemna. Zemlja je pretežno crvenica s velikim udjelom humusa i kalcita što je idelano za razvoj masline. Proizvodnja je isključivo monosortna, radi bolje kvalitete. Beremo ih krajem devetog i početkom desetog mjeseca. U svim našim uljima slobodne masne kiseline kreću se od 0,11 do 0,15, što je u rangu vrhunskih maslinovih ulja. Osim niske razine masnih kiselina odlikuje ih i izuzetno visoka razina polifenola", ističu u Stanciji St. Antonio d.o.o.

U rujnu prošle godine u sklopu tvrtke otvoren je najmoderniji pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u Hrvatskoj.

Foto: depositphotos.com, @surkovdimitri


Fotoprilog


Tagovi

Agencija za plaćanja IPARD Mjera 103 Stancija St. Antonio d.o.o. Vodnjan Istarska županija Prerada maslina Maslinovo ulje Maslinici Kap po kap Ekološka proizvodnja Autohtone sorte Istarska bjelica Buža ženska vodnjanska Buža puntoža Karbona


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]