Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 13.08.2022. 16:30
  • Požeško-slavonska, Sulkovci

Za cijenu šljive koju otkupljivači nude, ne isplati se ni brati

Cijena repromaterijala je 4-5 puta viša nego lani, a šljive tek 50 lipa. To je veliki problem i mnogi će odustati od ovog uzgoja, upozorava Ivan Tubić.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 3.094
  • 353
  • 0

U šljiviku Sulkovčanina Ivana Tubića čačanske su sorte Ljepotica, Najbolja i Rodna, odlično rodile ove godine. Međutim, cijena koja mu se nudi za otkup splasnula je raspoloženje.

"Jedna renomirana tvrka nudi mi 3,5 kune za kilogram. Tu nemam nikakve računice, bolje je ne brati ju onda", razočarano kaže za Poljoprivrednu televiziju napominjući da, kao koštičavo voće, zahtijeva istu zaštitu i prihranu kao primjerice breskva.

No, dok cijena breskve ide od 10 do 15 kn/kg, šljiva je, napominje, obescjenjena.

"Radi se o izuzetno kvalitetnoj sorti i kako su inputi ulaganja u njezinu proizvodnju narasli, očekivao sam više, a ponudili su mi smiješnu cijenu", kaže.

Navodi i da u pleterničkom kraju kiše nije bilo mjesecima te je triput folijarno prihranjivao voćke. Drži da im je to pomoglo jer dobro se drže, nema opadanja ploda. Izostane li i ovaj put kiša, morat će ponovno zalijevati cisternom. 

Strahuje i da će zbog otkupnih cijena mnogi odustati od ovog uzgoja. 

"Od goriva do prihrane, gnojiva, cijena je 4-5 puta viša, a šljive tek 50 lipa. To je veliki problem, a želiš li uzgajati sortnu šljivu tu ima posla cijele godine", naglašava opisujući da je primjerice KAN lani bio 250 kuna/100kg, a ove 710 kuna. 

Problem vidi u tržištu RH. "U Austriji recimo dok nije prodana zadnja austrijska paprika, nema uvoza. Tek tada ga država dozvoljava. Kod nas je totalno neuređeno tržište, divlje, nema kontrole", razočaran je voćar koji će dio uroda prodati na lokalnoj tržnici. 

No, dobar dio nažalost ostat će na granama u iščekivanju da će ih netko u otkupu početi cijeniti. 

 


Tagovi

Ivan Tubić Uzgoj šljive Čačanska sorta Cijena šljive Suša


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?