Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 01.09.2020. 13:25

Za bolje i veće prinose, obavite pravovremenu berbu lješnjaka

Prerana berba lješnjaka može rezultirati lošijim okusom jezgre, a opet ako bude puno kasnila ostat ćemo bez uroda zbog štetnika - ptica, glodavaca i kukaca.

Foto: JumpStory
  • 1.598
  • 335
  • 0

Lješnjaci, odnosno, orašasti plodovi lijeske, koriste se u gastronomiji i narodnoj medicini. Berba ovog voća treba biti pravovremena kako bi dobili jezgre najbolje kvalitete i maksimalni prinos. Suviše rano ili kasno branje nose sa sobom gubitke.

Lijeska (Corylus avellana) pripada porodici breza, a na istoj biljci razvijaju se i mali, crveni ženski i duge rese, muški cvjetovi. Cvijeta već tijekom zime i ranog proljeća, u veljači i ožujku. Dobro oprašivanje ovisi o usklađenosti vremenskih prilika i razvoja cvjetova sorti oprašivača. Cvjetanje različitih sorti treba biti istovremeno. Postoje i samooplodne sorte lijeske, ali su prinosi veći kada se one međusobno oprašuju. Ono se obavlja pomoću vjetra koji raznosi pelud iz dugih resa.

Za uzgoj lijeske potrebno je osigurati dobro drenirano zemljište. Biljkama neće odgovarati ni previše plodno tlo bogato organskim tvarima jer će formirati više vegetativne mase. Obično se uzgaja u formi grma, a sadnice se sade na razmak od četiri metra kako bi osigurali dovoljno prostora za neometan razvoj. Grm se redovno orezuje, a prilikom rezidbe obratiti pažnju da postignemo prozračnost i dobru osvjetljenost kroz cijelu površinu, posebno u unutrašnjosti grma. Puna produktivnost dostiže se u sedmoj godini.

Ne tresite štapom po granama

Vrijeme berbe lješnjaka ovisi od sorte, a plodovi su spremni za branje kada omotač ploda požuti i sasuši se. Kod većine oni tada počinju ispadati iz sasušenog omotača. Berbu treba obaviti prije kišnog perioda. Kada se obavi suviše rano jezgra ploda će biti manja i imati lošiji okus. Ukoliko zakasnimo, plodovi će biti duže izloženi napadu raznih štetnika. Ptice i glodavci će dio uroda iskoristiti za hranu. Sazrijevanje lijeske nije ujednačeno i berba se često obavlja iz dva puta - krajem kolovoza i tijekom rujna.

Bakterioze napadaju nasade lijeske - kombinacija bakra i vapna pomaže

Obavlja se ručno, trešenjem pojedinačnih grana ili cijelog stabla. Prije toga potrebno je pokositi travu oko grmova. Kod branja možemo ispod stabla položiti ceradu, foliju ili neko platno na koje će padati plodovi prilikom trešenja. Ručno branje je zamorno i skupo. Ovako lješnjake možemo brati kada imamo na okućnici manji broj grmova ili imamo one koji tek počinju plodonositi.

Najveću štetu ćemo napraviti ako koristimo štap kojim udaramo po grani. Tako ih samo lomimo i oštećujemo formirane pupoljke što će rezultirati slabijim urodom sljedeće godine. 

U modernim nasadima branje se obavlja specijaliziranim tresačima i sakupljačima. Na takav način dobivamo jeftiniju i bržu berbu.

Očišćeni lješnjaci čuvaju se do jedne godine

Poslije berbe plodovi se čiste od grančica i lišća i suše u tankom sloju. Sušenje je najbolje obaviti u zatvorenom prostoru s dobrom ventilacijom tijekom dva do tri tjedna. Plodovi se očiste i stavljaju na sušenje što prije, najbolje u prvih 24 sata poslije berbe. Tijekom ovog procesa, ne bi trebali biti izloženi suncu. Debljina sloja trebala bi biti oko deset centimetara. Potrebno je povremeno promiješati lješnjake kako bi se ravnomjerno prosušili. Takvi plodovi trebaju imati sadržaj vode u jezgri oko osam posto.

Uzgoj lješnjaka: Agromeliorativna gnojidba i navodnjavanje

Ukoliko imamo veću količinu plodova, proces se obavlja u sušarama, a temperatura ne treba biti veća od 38°C jer se jezgra vrlo lako užegne. Osušeni plodovi se mogu čuvati nekoliko mjeseci u prostoriji na sobnoj temperaturi. Očišćene lješnjake treba upotrijebiti brzo ili ih možemo čuvati na niskoj temperaturi do jedne godine.


Tagovi

Uzgoj lješnjaka Berba lješnjaka Sazrijevanje lijeske Trešenje grana Nasadi lješnjaka Temperatura sušenja Promiješati lješnjake


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🍅🍅🍅🍅
#kuhanjeparadajiza