Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 21.03.2024. 13:30

Vrijeme je za zaštitu jabuke: Kako je ojačati za nepovoljne uvjete?

Vegetacija je u svom punom zamahu, a na jabuci su vidljivi zeleni vrhovi. Uskoro ulazi u svoju najosjetljiviju i najvažniju fenofazu razvoja - cvatnju. Kako je ojačati za nadolazeće uvjete, savjetuje stručnjakinja tvrtke Chromos Agro.

Foto: Chromos Agro
  • 29.853
  • 1.554
  • 1

Kako je krenula godina, izgleda da je pred nama vrlo izazovna vegetacijska sezona. Sam početak godine bio je obećavajući. U pogledu temperatura, više od pola mjeseca siječnja bilo je dosta jutarnjih temperatura ispod ništice, međutim u veljači, a kako se čini i u ožujku, situacija se izokrenula s relativno visokim i noćnim i dnevnim temperaturama.

Prije bilo kakvog govora o intenzivnoj zaštiti jabuke, tj. jezgričavog voća od bolesti, treba napomenuti da je vegetacija u svom punom zamahu odnosno vidljivi su zeleni vrhovi. Ubrzo će nastupiti fenofaza mišjih ušiju te obzirom na najavu vremenskih izgleda uskoro će jabuka doći u svoju najosjetljiviju i najvažniju fenofazu razvoja, tj. cvatnju.

Koliko je to u našoj moći, trebamo pripremiti svoje voćke da što lakše prežive nepovoljne uvjete uz mminimalno smanjenje uroda.

Prvo ojačati, pa zaštititi biljku

Sukladno navedenom, već kod pojave malih listića preporuka je primjene biostimulatora na bazi aminokiselina Bombardier u dozi od 2-3 l/ha, po mogućnosti u nekoliko aplikacija s naglaskom da se spomenuti preparat ne miješa s preparatima na bazi bakra i sumpora. Njegovom primjenom dolazi do promjene na staničnoj razini biljke te ona bolje podnosi nepovoljne vremenske uvjete uz minimalni utjecaj na konačni prinos i kvalitetu plodova što je opet usko povezano s duljinom trajanja nepovoljnih uvjeta.

Osim zaštite prinosa, moramo voditi računa o zaštiti i od bolesti i od štetnika. Faza razvoja u kojoj se trenutno nalazi jabuka u središnjem dijelu Hrvatske, krajnja je za primjenu preparata Modro ulje, u dozi od 20 l/ha. Navedeni preparat je jedinstven jer ima akaricidno, fungicidno i insekticidno djelovanje te svojim jedinstvenim djelovanjem sprječava daljnji razvoj patogena bilo da se radi o gljivici ili štetniku.

Njegov glavni sastojak, uz nezaobilazni bakar u ovim fazama razvoja, je parafinsko ulje koje na mehanički način suzbija štetnika na način da sprječava njegovo disanje i tako ga u konačnici suzbija. Vremenske prilike tijekom zimskih mjeseci pogodovale su opstanku štetnika. Tako se krvava uš nije povukla u zonu korjenova vrata već se bez problema može naći na cijelom stablu pri čemu su jedinke aktivne osobito u predjelu rana stoga je primjena Modrog ulja nezaobilazna kako bi se smanjio pritisak štetnika u kasnijim fazama razvoja. 

fe
Jabuka uskoro ulazi u svoju najosjetljiviju i najvažniju fenofazu razvoja

Svakako je za napomenuti da prilikom odabira preparata treba voditi računa o fazi razvoja jabuke te ukoliko je vegetacija uznapredovala, tu je svakako preporuka primjene preparata Cuprablau Z 35 WG u dozi od 1,8 kg/ha u kombinaciji s preparatom Chromosul 80, aktivne tvari sumpor, u koncentraciji 0,5 posto. Razmake između tretmana treba prilagoditi vremenskim uvjetima, tj. kiši te u slučaju dužeg kišnog razdoblja potrebno je tretman ponoviti kako bi se osigurala potpuna zaštita. Također, izbor preparata uvelike ovisi i o fazi razvoja.

Naglasak je na preventivi!

Tako u fazi pojave zelenog balona potrebno je i zaštitu podići na višu razinu. U to vrijeme su relativno povoljni uvjeti za primarne infekcije, a cilj je spriječiti pojavu primarnih infekcija jer na taj način smanjujemo pritisak bolesti u drugom dijelu vegetacije.  

Kako bi pružili potpunu zaštitu preporučujemo primijeniti preparat Syllit 544 SC, aktivne tvari dodin, u dozi od 1,25 l/ha koji ima preventivno i kurativno djelovanje s tim da je uvijek naglasak na preventivnoj zaštiti, tj. potrebno je biljku držati u stanju da uopće ne može doći do infekcije stoga je broj aplikacija i kombinacije pojedinih preparata prilagođena tom cilju. 

Ovisno o vremenskim prilikama, prije svega o dužini vlaženja lista, spomenutom preparatu potrebno je dodati Delan 700 WDG, aktivne tvari ditianon, u dozi od 0,7 kg/ha. To je kontaktni preventivni fungicid koji pokazuje svojstvo dobrog vezanja za list i otpornost ispiranja kišom. 

Kada djelovati na štetnike?

Kako bi se postigla potpuna zaštita od krastavosti i pepelnice za koju je poznato da prezimljuje u pupovima, dodaje se preparat Chromosul 80, aktivne tvari sumpor, u koncentraciji od 0,4 posto. 

Zaštitu u fazi ružičastog pupa treba bazirati na kombinaciji preparata Argo, aktivne tvari difenkonazol, u koncentraciji od 0,02 posto i Delan 700 WDG u dozi od 0,7 kg/ha ili preparat Delan Pro, aktivne tvari kalijevi fosfonati i ditianon, u dozi od 2,5 l/ha. Ova faza razvoja idealna je za primjenu insekticida kako bi se prije cvatnje suzbili značajniji štetnici koji čine probleme u kasnijim fazama razvoja. 

Preporuka je primjene preparata Brai, aktivne tvari piriproksifen, u koncentraciji 0,04-0,05 posto. Navedenom zaštitom jabuka je zaštićena do početka cvatnje, a sa intenzivnom zaštitom potrebno je nastaviti sve do razdoblja kada je smanjena mogućnost primarnih infekcija. U pravilu te se poklapa sa sredinom mjeseca lipnja. 

Osim spomenute zaštite, jabuci je potrebno osigurati i kvalitetnu ishranu u navedenim fazama razvoja stoga je neophodno u razdoblju pred cvatnju obaviti tretman preparatima na bazi bora kako bi se osigurala kvalitetnija cvatnja, a nakon cvatnje potrebno je započeti s intenzivnim dodavanjem kalcija kako bi se izbjegli problemi u vidu gorkih pjega i skalda koji se javljaju prilikom skladištenja i u potpunosti uništavaju kvalitetu plodova te oni gube ekonomsku vrijednost. Iz svega navedenog proizlazi složenost proizvodnje jabuke koja se s razlogom naziva kraljicom voća.

Za više informacija o zaštiti jabuke, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita jabuka Jabuke prije cvatnje Zaštita jabuke od insekata Zaštita jabuke od bolesti Ishrana jabuke Modro ulje Biostimulator Jačanje voćki


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još jedan vinski gulaš. Red crvenog luka, juneći močing, malo začina i par litara vina. Nešto se i popilo kroz sate bdijenja iznad kotlića. Taktiziranje na temu ‘glad je najbolji začin’ još je jednom polučilo uspjeh 🍷😎