Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 23.03.2016. 08:30

Vrijeme je za prskanje voćaka i vinove loze

Evo zašto je Cuprablau Z pripravak s najdužim stažem na tržištu!

  • 3.275
  • 89
  • 0

Vrijeme je kada su vinogradari, voćari, maslinari i povrtlari u svojim nasadima i obavljaju zimsku rezidbu voćnjaka, vinograda i maslina. Na red su došli i termini ranoproljetnog ili zimskog prskanja voćaka i vinove loze.

Glavna preventivna mjera suzbijanja čitavog niza bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije je provjereni preventivni bakreni i kontaktni fungicid CUPRABLAU Z koji je na tržištu prisutan već više od 50 godina. Kod zimskog i ranoproljetnog prskanja posebno je bitna kvaliteta prskanja. Voćke i vinovu lozu potrebno je dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih "okupati" otopinom jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Zaštitite koštićave i jezgričave voćke

Voćnjak u rano proljeće

Primjenom fungicida CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,8% suzbijaju se ekonomski najznačajnije bolesti koštićavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka. Od mnogih bolesti koje napadaju koštićave voćke nabrojane su samo najznačajnije koje se suzbijaju zimskim prskanjem, a to su:

  • kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)
  • krastavosti ploda jabuke i kruške (Venturia inaequalis)
  • šupljikavost lišća koštičavih voćaka (Clasterosporium carpophilum)
  • rogač šljive (Taphrina pruni)

Kod jezgričavih voćaka CUPRABLAU Z suzbija krastavost jabuke i kruške (Venturia spp.). Uzročnik bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću. Preporuča se prskanje od faze mirovanja do pojave mišjih ušiju u koncentraciji od 0,5 - 0,8%.

Suzbijanje bolesti vinove loze i masline

U vinovoj lozi CUPRABLAU Z se primjenjuje u fazi mirovanja vegetacije do faze vunastog pupa u koncentraciji od 0,8 - 1% za suzbijanje crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola). Simptomi ove bolesti se mogu uočiti vrlo lako na zaraženim mladicama vinove loze koje poprimaju sivkastu boju i prekrivene su mnogobrojnim crnim točkicama (plodna tijela gljive). Također se primjenjuje za suzbijanje plamenjače, crvenila lista i crne truleži grožđa primjenom od kretanja vegetacije do cvatnje i nakon cvatnje, u koncentraciji 0,3%.

U maslini se CUPRABLAU Z primjenjuje u jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleagina) u koncentraciji od 0,3%.

Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu CUPRABLAU Z potrebno je dodati i mineralno ulje. Redovitim provođenjem zimskog prskanja voćaka, vinove loze, masline preparatom CUPRABLAU Z značajno smanjujemo kasniju jaču pojavu ovih bolesti u vegetaciji.

Za više informacija o preparatu CUPRABLAU Z možete se obratiti tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Vinograd Voćnjak Prskanje vinove loze Prskanje voćnjaka Chromos Agro


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/