Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavo prskanje
  • 10.03.2021. 15:00

Vrijeme je za "plavo" prskanje voćaka i vinove loze

Stabla treba doslovce okupati, a prednosti prskanja s Cuprablau Z 35 WG su širok spektar djelovanja, ne utječe na populaciju korisnih organizama i pogodan je za integriranu i ekološku proizvodnju, navode iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: Bigstock/lightpoet
  • 20.792
  • 1.035
  • 0

Zimsko ili "plavo" prskanje, najvažnija je preventivna mjera u zaštiti bilja koju na voćkama i vinovoj lozi nikako ne bi smjeli preskočiti. Preporuka tvrtke Chromos Agro d.o.o. je preventivni kontaktni fungicid i baktericid Cuprablau Z 35 WG.

"Stvara barijeru za fitopatogene gljivice i bakterije, ali i prezimljujuće spore gljivičnih bolesti. Zbog izuzetne finoće čestica, ima dobro prianjanje i ravnomjernu raspodjelu po površini listova“, pojašnjavaju iz tvrtke.

Stablo treba doslovce okupati

Prednosti prskanja ovim sredstvom su njegov širok spektar djelovanja na patogene gljive te dobro baktericidno djelovanje, što pridonosi sprječavanju pojave rezistentnosti patogena. Također, ne utječe na populaciju korisnih organizama i pogodan je za integriranu i ekološku proizvodnju.

Prije prskanja s Cuprablau Z 35 WG potrebno je pripremiti stabla kako bi tretman bilo što kvalitetnije izveden. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, stara kora, lišajevi i mahovine te prorijediti krošnju kako bi se omogućilo kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika.

"Ne treba štedjeti na škropivu. Pored dobro natopljenih pupova, trebaju biti dobro oprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Iz navedenog razloga stabla treba doslovce okupati“, savjetuju njihovi stručnjaci.

Preporuke za primjenu

Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 oC, a količina sredstva koja se primjenjuje ovisi o samoj vrsti voćke. Tako se za uspješno suzbijanje krastavosti jabuke i kruške preporučuje količina od 1,62 do 2,173 kg/ha. Za koštičavo voće, breskvu i nektarinu, upotrebljava se 1,6-2,04 kg/ha kako bi se spriječila kovrčavosti lista, a u velikoj mjeri i šupljikavost lista.

Za suzbijanje plamenjače, crvenila lišća, crne truleži i crne pjegavosti vinove loze sredstvo se koristi u količini 1,7-1,9 kg/ha, dok se za zaštitu masline od paunovog oka, bakterijskog raka i čađavica primjenjuje od 1,6 do 2,2 kg/ha.

"Pravovremena provedba zimskog plavog tretiranja i na nekim drugim voćnim vrstama pridonijet će smanjenju mogućeg napada raznih gljivičnih oboljenja tijekom vegetacije. Na trešnji i višnji zimsko će tretiranje pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti, a time spriječiti i njegovo prijevremeno opadanje“, ističu iz tvrtke.

Sprječava i sušenje listova 

Također, ovo će tretiranje spriječiti i sušenje listova i pojavu gorke truleži plodova. Primijenjeno na šljivi, pridonijet će manjoj pojavi šupljikavosti lista i rogača ploda te smanjiti pojavu bakterioza.

Za suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze, kao što su primjerice jaja crvenog voćnog pauka i zimska jaja lisnih uši, sredstvu Cuprablau Z 35 WG potrebno je dodati i mineralno ulje, preporučuju.

Za više informacija o zimskom ili plavom prskanju, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Plavo ili zimsko prskanje Chromos Agro Cuprablau Z 35 WG Zaštita voćaka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner