Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 03.11.2020. 15:00

Vrijeme je za osnovnu gnojidbu mladih voćaka i maslinika kao i onih u rodu

U osnovnoj gnojidbi voćaka i maslina razlikujemo gnojidbu mladih nasada te nasada u rodu. Koje gnojivo upotrijebiti i u kojim količinama, savjetuju stručnjaci iz Petrokemije.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 1.626
  • 510
  • 0

Nakon berbe u voćnjacima vrijeme je za unos hraniva za sljedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku su intenzivnog nakupljanja ulja te se prihranjuju većinom hraniva od ljeta do berbe, unosom u tlo i folijarno.

Stručnjaci iz tvrtke Petrokemija objasnili su kako u osnovnoj gnojidbi voćaka i maslina razlikujemo onu mladih nasada te nasada u rodu. S proizvodnog stajališta, najvažnije je razdoblje pune rodnosti i u tom je razdoblju ova agrotehnička mjera vrlo značajna. Za osiguranje dobre ishrane u tlo se unosi dušik, fosfor, kalij, a po potrebi bor, cink, magnezij i drugi hranjivi elementi. Utvrđivanje pojedinih količina u redovitoj gnojidbi obavlja se putem kemijske analize tla, kojom se definira opskrbljenost pristupačnim hranivima u tlu, ali i analizom lišća (folijarna analiza) u određenoj fazi vegetacije.

Također, dodaju kako se u osnovnoj fertilizaciji višegodišnjih kultura primjenjuje gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija. Njena primjena vezana je uz jesensku obradu tla i služi prvenstveno za unošenje fosfora i kalija u njegove dublje slojeve. U maslinicima se obavlja ranije od rujna do studenog kako bi se dio hraniva iskoristio za završetak dozrijevanja i stvaranje ulja u plodovima. Na skeletnim tlima (čija je fakcija kamen i šljunak) gdje je nemoguća obrada, mineralno gnojivo se rasipava pred kišu. Uz to se dodaje i dio dušika, koji služi za ishranu korijena tijekom zime i njegovo nakupljanje u tkivu drveta. 

Mlade voćke i masline

"U prvoj i drugoj godini stabla se gnoje pojedinačno. Zona apliciranja oko voćaka i maslina treba biti nešto šira od krošnje. Prve godine uzgoja, u osnovnoj fertilizaciji voćaka i maslina s gustim sklopom, po stablu se koristi 0,25 kg NPK 7-20-30. Za voćnjak rjeđeg sklopa po jednoj voćki dodaje se 100-150 grama", savjetuju iz Petrokemije.

Utvrđivanje pojedinih količina u redovitoj gnojidbi obavlja se putem kemijske analize tla, kojom se definira opskrbljenost pristupačnim hranivima u tlu, ali i analizom lišća.

Važno je znati da se u drugoj godini uzgoja gnojidba obavlja u isto vrijeme i s istom vrstom, s tim da se količina poveća za 50%. U trećoj i ostalim godinama uzgoja obavlja se po cijeloj površini voćnjaka i maslinika. 

Stabla u rodu

S druge strane, stručnjaci iz ove tvrtke naglašavaju kako se gnojidbom voćaka i maslina u rodu osiguravaju redoviti i visoki prinosi, dobra kvaliteta plodova, te ravnoteža razvoja vegetativnih i generativnih organa. Mineralna gnojiva za jesensku ili osnovnu gnojidbu primjenjuju se po cijeloj površini nasada. Iznimno, u onima rijetkog sklopa ili gdje se radi o pojedinačnim stablima, dodaju se u zonu oko stabala, nešto širu od krošnje.

cs
Mineralna gnojiva za jesensku ili osnovnu gnojidbu primjenjuju se po cijeloj površini nasada (foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov)

"Tijekom osnovne gnojidbe voćnjaka i maslinika dodajemo 400-500 kg/ha (40-50 kg/1.000 m2 ili 40-50 g/m2) NPK 7-20-30. Ukoliko se koristi NPK (MgO, SO3) 7-14-21(2,18) unosi se 570-700 kg/ha (57-70 kg/1.000 m2 ili 57-70 g/m2)", poručuju, dok na skeletnim tlima treba voditi računa o postotku skeleta. Ako on prelazi 50% volumena tla, ukupna količina primjenjuje se u barem dva obroka. 

Sadnja u male sadne jame

Ako sadnice sadite u male sadne jame profila 40 cm x 60 cm x40 cm unosi se 20-30 grama visokokoncentriranog NPK mineralnog gnojiva poput NPK 7-20-30 ili 30-50 grama NPK (MgO, SO3) 7-14-21(2,18). Ona se miješaju sa sveukupnom masom zemlje. Kod većih sadnih jama od 1 m3, unose se ista, ali u količini od 0,5-1 kg na 1 m3. 

"Pravilno primijenjenom jesenskom gnojidbom višegodišnjih nasada osigurava se siguran i kvalitetan prinos naredne vegetacije, a tlu se vraćaju oduzeta hraniva", poručuju stručnjaci.

Za više informacija obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Petrokemija Gnojidba voćaka Gnojidba maslina Dušik Fosfor Kalij NPK


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: [email protected] web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozivamo Vas na 29. Jesenski međunarodni poljoprivredni Bjelovarski Sajam koji se održava u Gudovcu od 09. - 11.09. 2022. Nalazimo se na vanjskom izložbenom prostoru - poziciji 2A. Predstavit ćemo svoj prodajni program: 🔸Traktor Kioti od 28... Više [+]