• Cijepljenje
  • 16.03.2014. 11:40

Vrijeme je za cijepljenje

Mnogi ne znaju da se sada i u nas lako mogu nabaviti škare za „omega rez“ koje uveliko olakšavaju cijepljenje, posebice amaterima

  • 27.319
  • 1.134
  • 0

Ukoliko namjeravate ovoga proljeća izvršiti cijepljenje, ukazujemo na hitnost spremanja jednogodišnjih izboja s jezgričavih voćaka (jabuke i kruške) te jednogodišnje rozgve vinove loze. Trebate uzeti jednogodišnje grančice te ih (uzimajući samo središnji dio lanjske jednogodišnje grančice), rezati na isječke sa samo jednim pupom i odložiti u hladnjak na temperaturu od 0 ºC do + 1.5 ºC. Duljina grančice ispod pupa treba biti minimalno 4-5, a iznad pupa 1-2 cm.

Omega rez

Mnogi ne znaju da se sada i u nas lako mogu nabaviti škare za „omega rez“ koje uveliko olakšavaju cijepljenje, posebice amaterima. Taj rez se inače rabi u stolnim alatima za cijepljenje vinove loze, ali škarama se može cijepiti i voće. Doduše, podloga i plemka moraju biti drvenaste, kako bi rez bio čist i oštar.

Škarama bi se moglo probati i cijepljenje u zeleno, ali nož bi tada zaista trebao biti skalpel pa da škare ne oštećuju grane podloge i plemke. Inače, predviđene su za razne kalibre, odnosno promjere.

Inače, poznato je da za cijepljenje plemkama, grančice treba odrezati prije startanja vegetacije te zamotati u umjereno vlažan omotač, najbolje u novine pa najlon vrećicu te spremiti na hladno i mračno mjesto. Cijepe se tek kada sokovi u podlozi potjeraju, a spoj se omota cjepljarskom razgradivom gumicom ili u novije doba, prozirnom samoprianjajućom trakom da spoj ne zasuši. Okuliranje ili cijepljenje na spavajući pup počinje koncem ljeta.

Škare za omega rez

Vrlo mali primitak cijepljenja voća i vinove loze bit će ako se plemke uzimaju istoga dana kada se vrši i cijepljenje. Stoga, da biste osigurali visok postotak prijema cijepova, plemke je najbolje uzeti odmah.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime.... Pročitaj više »

Tagovi

Cijepljenje Omega rez Škare Plemke Vinova loza Jabuka Kruška Okuliranje


Autor

Rajko Polić

Rajko Polić

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi