Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.03.2009.

Voćarstvo za sve veći broj obitelji sve značajaniji izvor egzistencije

U TOVARANIKU ODRŽANI TRODNEVNI, IZNIMNO DOBRO POSJEĆENI IV. DANI VOĆARA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

  • 2.867
  • 138
  • 0

Općina Tovarnik prednjači u realizaciji Nacionalnog programa podizanja višegodišnjih nasada, posebice u voćarstvu. Na tom je području već 135 hektara voćnjaka, pretežito pod šljivama, te oblačinskim višnjama, jabukama, kruškama pa i kupinama. Pored toga, ovdje se održava i već tradicionalni Festival voćnih rakija, likera i pekmeza, kao jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj.

Time je Tovarnik zaslužio biti domaćinom susreta voćara Vukovarsko-srijemske županije, koji se održava svake godine pod imenom "Dani voćara". Ove godine održani su četvrti po redu. Tijekom trodnevnog održavanja okupilo se oko petsto voćara s cijelog područja županije pa i šire.
Predsjednik Organizacijskog odbora, Marinko Beljo, koji je i sam već poznat kao voćar s posjedom od 1.800 stabala šljiva i, u zajednici sa svojim kompanjonom, i kao proizvođač srijemske šljivovice, naglasio je na svečanom otvaranju manifestacije da je voćarstvo postalo na području Općine Tovarnik od strateškog interesa, koje je za primjeren broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava postalo značajan izvor životne egzistencije. Sadašnje površine će, kaže, u iduće tri godine biti i više nego udvostručene. I ne samo to.


Uskoro i hladnjača


Sve je veći interes i za preradu voća. Nedavno osnovana Zadruga braniteljica iz Domovinskog rata sve više je prisutna na tržištu s autohtonim proizvodima, posebice pekmezom od šljiva, koji se proizvodi prema bakinim receptima. Sve je veći i broj obiteljskih gospodarstava koja su se opredjelila za proizvodnju slavonske šljivovice i voćnih likera. Između ostalih, to su obitelj Drage Kovačevića, koji je dobitnik zlatne i srebrne plakete na Nacionalnoj izložbi voćnih rakija i likera 2004. i 2007. godine, zatim udružene obitelji Beljo-Grbešić, obitelj Ilije Sabljaka, koja je već više godina prisutna na tržištu s ponudom srijemske šljivovice, breskovače, kruškovače, travarice, komovice i rakije od kupina. Tu su i udružene obitelji Hinić-Tutiš, koje trenutačno proizvode srijemsku šljivovicu, a uskoro će u ponudi imati i rakiju jabukovaču.

Voćarima je veliki problem trženje svježim voćem, jer u Tovarniku ni u bližoj okolici nema organiziranih skladišnih prostora i hladnjača. Ali i taj će problem uskoro biti riješen, jer tvrtka Agrotovarnik gradi hladnjaču kapaciteta tisuću tona voća.


Brojna stručna predavanja


Sudionici ovogodišnjih Dana voćara imali su priliku slušati i brojna stručna predavanja. O Nacionalnom programu navodnjavanja govorio im je Josip Kuterovac iz Hrvatskih voda, a što je do sada učinjeno u sustavu navodnjavanja u županiji, upoznao ih je Zoran Vidović. Novosagrađeni sustav navodnjavanja Opatovac prezentirao je predstavnik Hrvatskih voda Mišo Čičak, a o potrebma voćaka za vodom i o izboru sustava za navodnjavanje u voćarstvu izlagala je Ivana Nukić iz tvrtke Werkos d.o.o. Osijek.

Da postoji veliki interes tržišta za voće s područja Vukovarsko-srijemske županije, dokaz je i nazočnost Zorana Krsnika, direktora Nacionalne veletržnice d.d Zagreb, koji je predstavio modele izgradnje ULO-hladnjača na načelu partnerstva i ustroj proizvodne organizacije.
Na temu agroekoloških uvjeta i izbora sortimenta u uzgoju višnje, kao voćne vrste, govorila je Ruža Skenderović, savjetnica u Savjetodavnoj službi Hrvatskog zavoda za poljoprivredu.


Demonstracija rezidbe


Drugi dan susreta završio je demonstracijom rada strojeva u voćarstvu iz ponude tvrtki Werkos Osijek, Uniwelt Osijek, Brilijant Vinkovci, Lateran Vinkovci i Poljoopskrba Zagreb. IV. Dani voćara završili su nakon trodnevnog održavanja demonstracijom zimske rezidbe jabuke, kruške, šljive i višnje održane na imanju tvrtke Agrotovarnik, u voćnjaku površine 30 hektara. Demonstraciju je vodio Antun Poparić, a u rezidbi se okušao i ministar Petar Čobanković, koji je izrazio veliko zadovoljstvo poslovnim rezultatima Agrotovarnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u razvoju voćarstva, posebice u osvajanju novih tehnologija.


Božo GALIĆ, župan vukovarsko-srijemski


- Drago mi je što je i na ovim IV. Danima voćara naše županije još više sudionika. Posebno me raduje podatak da već imamo 1.200 hektara voćnjaka, od kojih je 500 hektara podignuto u zadnjih tri godine. U voćarstvu se sve više osvajaju i nove tehnologije, od navodnjavanja do izgradnje skladišnih prostora i hladnjača, a posebice što je sve više naših proizvoda od voća.


Drago KOVAČEVIĆ, predsjednik Udruge voćara "Rujan" Tovarnik


- Koliko smo napredovali, najbolje govori bogata izložba voća i voćnih prerađevina naših članova, koju smo organizirali prvog dana susreta voćara. Izloženi su mnogi domaći proizvodi od voća, kao što je srijemska šljivovica i druge voćne rakije, voćni likeri i pekmezi. Omogućili smo i kušanje svih proizvoda i dobili najbolje ocjene za kvalitetu.


Marijana KOVAČEVIĆ, predsjednica Udruge žena Tovarnik


- Razvoj voćarstva omogućava i nama ženama mnogo toga od životnog interesa. Žene se ne samo zapošljavaju na poslovima u voćnjacima, nego imamo mogućnosti i za druge aktivnosti, koje organiziramo u Udruzi koja već broji više od 100 članica. Sve više žena opredjeljuje se za proizvodnju pekmeza prema tradicionalnim receptima, što zajedno s našim rukotvorinama u zlatovezu, oslikanim bocama, torbicama i drugim proizvodima, sve više obogaćuje i turističku ponudu Tovarnika, pa i cijele Županije.

Sulejman SALIHOVIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo prilike za nove tvrtke i projekte. Sajam #Macfrut održati će se od 8 do 10.05. u gradu Rimini u Italiji
Link za registraciju: https://www.cesenalab.it/macfrut-2024/
Website sajma: https://www.macfrut.com/en/