Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 25.01.2009.

Voćari bez hladnjača

PROIZVOĐAČIMA JABUKA U VALPOVŠTINI DOBAR DIO URODA PROPADA

  • 1.418
  • 70
  • 0

“Snađi se!” - geslo je pod kojim već godinama radi velika većina proizvođača jabuka kada je riječ o plasmanu i prodaji jabuka na tržištu. Prema neslužbenim informacijama, tijekom prošle godine je na 60-ak hektara privatnih voćnjaka u Valpovštini ubrano gotovo 3.500 tona jabuka, što se može smatrati relativno dobrim urodom.

No najveći problem za većinu voćara nastao je kada je berba završila - jer je malo tko unaprijed bio pripremljen i osigurao tržište za jabuke (bar oni koje nije potukao led), zbog čega dobar dio uroda svake godine propada.

Proizvođači u Udruzi "Jabuka", kojih je trenutačno oko 25 na području Valpovštine, neprestano upozoravaju da bi im najbolje rješenje bila gradnja hladnjače kapaciteta bar 2.000 do 3.000 tona, jer postojeća hladnjača Poljoprivrede zadruge u Valpovu kapaciteta 150 tona ne zadovoljava ni približno njihove potrebe. No, kako je “Jabuka” neprofitna udruga, ostaje pitanje tko bi financirao gradnju takve hladnjače. Nitko se, naime, ne usuđuje sam ući u ovu investiciju milijunske vrijednosti.

Tajnik Udruge “Jabuka” Jako Crnjak smatra da su upravo nagomilani problemi koji se ne rješavaju glavni razlog zašto je rad Udruge u posljednje vrijeme utihnuo i zašto se svatko na tržištu snalazi kako zna.

- Najbolje je onima koji se uroda uspiju riješiti u što kraćem vremenu, jer im u tom slučaju najmanja količina roda propada, što je u svakom slučaju, osim zarade, i krajnji cilj svakog proizvođača - kaže Crnjak, upozoravajući da bi i ove godine zbog problema sa skladištenjem dobar dio uroda mogao propasti.

“Za vlažnijih godina, kao što je bila prošla, za očuvanje kvalitete jabuka nužna je hladnjača. U suprotnom, preostaje nam jabuke ostavljati po podrumima i pustiti ih da propadaju ili ih odmah prodavati kao industrijske za 30 do 40 lipa za kilogram ili pak većim otkupljivačima za 2 do 3 kune za kilogram prve klase jabuka”, upozorava tajnik Udruge “Jabuka” Jako Crnjak.

Lidija ANIČIĆ