Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 23.09.2014. 12:45

Vjeran Lici - poljoprivrednik od malih nogu!

"Važno je danas biti prilagodljiv i svjestan potreba tržišta, ali i onoga što mu zemlja nudi. Za onoga tko ima zemlje u Lici, svakako preporučam uzgoj starih autohtonih sorti voća, poglavito jabuka", savjetuje Tomica

  • 3.346
  • 377
  • 0

"Kao mali, odrastao sam u prirodi. Obitelj je imala voćnjak, a ja sam već i prije polaska u osnovnu školu počeo uzgajati mladice i uvijek imao uspjehe prilikom toga. Nešto kasnije naučio sam kalemiti i malo po malo, odluka je pala – unatoč mogućnosti da sa cijelom obitelji odem u Švicarsku, odlučio sam ostati u svojoj Lici i osnovati gospodarstvo.

Ono je osnovano pod imenom BIT, odnosno Bukovac Ivana i Tomica", riječi su Tomice Bukovca, mladog poljoprivrednika iz Like. Tomica uvijek napominje kako mu je supruga neprocjenjiva pomoć u svemu što radi. Ivana je naime, specijalist za proizvodnju likera, sokova, džemova i svih ostalih domaćih finalnih proizvoda, što ih na imanju Bukovčevi proizvode od vlastitog voća.

Bogatstvo domaćih sorti voća

Imanje Bukovčevih nalazi se u Otočcu, a skriva pravo bogatstvo domaćih sorti voća. Uzgajaju drijen, dunje, kruške, jabuke, šljive, gožđe, maline, kupine, brusnice. Samo jabuka Tomica ima 40 sorti, neke su stare i po 500 godina. Stare su sorte jabuka aromatične i otporne, a budući da je svako selo za istu sortu imalo svoj naziv, teško ih je imenovati. Tu je i vinograd, sa preko 20 sorti grožđa. I Bokovčevi su zadovoljni – stare i autohtone sorte voća koje uzgajaju idealno su prilagođene klimatskim uvjetima koji vladaju u Lici.

No, nije samo to ključ njihova uspjeha, vrlo velik dio čini znanje stečeno iskustvom. Tomica, inače voćar i povrćar, svjestan važnosti nastavka obrazovanja i ulaganja u nova znanja, uskoro kreće i na edukaciju u Školu za pčelare u Otočcu te napominje, "Budući da za sada imamo osam košnica, želja nam je u budućnosti povećati njihov broj, kako bismo bili u mogućnosti proizvesti dovoljne količine sve traženijeg meda."

Štetu od medvjeda okrenuli u svoju korist

"Prije nekoliko godina imali smo problem s medvjedom, koji nam je napravio 10.000 kuna štete na košnicama. Budući da nam imanje graniči sa šumom, medo u posljednje vrijeme često prilazi gospodarstvu. No, i tom smo problemu doskočili i okrenuli ga u svoju korist. Naime, u planu nam je obnoviti staru kuću koja je dio imanja i pretvoriti je kao smještaj za goste.

Oni bi mogli dolaziti na vikende u prirodi, uživati, kupovati domaće proizvode te slikati medvjeda, koji često posjećuje granice gospodarstva", prepričava Bukovac. On je inače i član lovačkog društva, lovac i lovočuvar, ali ponosno napominje da nikada nije ubio niti jednu životinju. I niti ne planira, gostu je i bez pucnjeva spreman pružiti istinski doživljaj šume.

Osim voćarstvom, Tomica uzgaja i ovcu ličku pramenku, koju uzgaja radi prodaje mesa i janjadi. Baš kao i Ličani, kako to Tomica voli reći, lička je pramenka vrlo otporna i prilagodljiva pasmina, naviknuta na oštre zime. Ovce ove pasmine su bijele, sa crnim mrljama težine 50, a ovnovi 75 kilograma. Bukovac pri tome napominje da je lička pramenka najbolja i najzahvalnija pasmina ovaca za uzgoj u Lici te ističe, "Jesti se mora, a kupci danas sve više cijene zdravu i kvalitetnu hranu." Za sada na imanju nemaju zaposlenih, imanje je obiteljsko u pravom smislu riječi.

Budućnost Like u agroturizmu

Plasmanom su proizvoda Ivana i Tomica zadovoljni. Najčešće svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, ali pohode i sajmove te dio proizvoda prodaju u suvenirnice. Ističu da je kvaliteta njihovih proizvoda prepoznata, a drenova rakija bila je tražena u Japanu i Kanadi. Ono što im sada stvara problem jest legislativa oko podizanja kušaonice, zbog čega je to danas postala prevelika investicija. Tomica pojašnjava da su odredbe oko gradnje kušaonica previše rigorozne – ona mora biti veličine minimalno 50 m2, porez je velik, plaća se analiza vode, što na kraju dovodi do prevelikog ulaganja.

Iz tog razloga, Bukovčevi najavljuju da rakiju više neće raditi. "No, odustajanja nema! Potpuno ćemo se prebaciti na svježe proizvode te pekmeze i sokove." Iako još uvijek njegovi proizvodi nemaju eko certifikat, to je u planu u budućnosti i vjeruju da će zemlje Unije prepoznati vrijednost ovakvih proizvoda. Iako su korisnici poticaja, Bukovčevi najavljuju da od njihova korištenja planira odustati. "Zakoni se u nas donose bez pitanja onih koji se proizvodnjom bave i koji imaju praktično znjanje i iskustvo na terenu. Zbog toga planiram odustati od korištenja poticaja – treba se uzdati u sebe!"

Kada ih se pita za planove u budućnosti, Bukovčevi su puni ideja. Najprije planiraju osigurati vozilo s kojim će moći lakše odlaziti na plac i prodavati svoje proizvode. Tu je i želja oko obnove stare kuće na imanju te bavljenja seoskim turizmom, u kojem vide budućnost ovoga prostora. Za početak planiraju obnoviti dvije sobe, a posjetiteljima pružiti ugođaj života u Lici te domaću hranu iz vrta. U planu je i svakako izrada sušare za voće te povećanje broja pčelinjih košnica. Velike želje i planovi, netko će reći, ali bez cilja nema niti napretka.

"Važno je danas biti prilagodljiv i svjestan potreba tržišta, ali i onoga što mu zemlja nudi. Za onoga tko ima zemlje u Lici, svakako preporučam uzgoj starih autohtonih sorti voća, poglavito jabuka", savjetuje Tomica svakome tko je kao on spreman život i radni vijek posvetiti Lici.


Povezane stočne vrste

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Tomica Bukovac Ivana Bukovac OPG BIT Otočac Ekološka proizvodnja Autohtone sorte Voćarstvo Pčelarstvo Med Domaće sorte Seoski turizam Lika Ličko - senjska županija Lička pramenka Ovčarstvo Voćni likeri Proizvodnja sokova i džemova


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/