Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Humljak
  • 22.06.2017. 13:30

Visoki prinosi Tayberry-a na OPG Humljak u Zagorju

U Donjoj Stubici na obroncima Parka prirode Medvednica obitelj Humljak na svom OPG-u uzgaja Tayberry, križanac maline i kupine. Bobičasto je to voće visokog prinosa, nemalo je traženo a obitelj ga zasada, na svojih pola hektara ne može proizvesti u dovoljnim količinama.

  • 5.339
  • 245
  • 1

Dobro podnosi zagorsku zemlju, ali i podneblje obronaka Parka prirode Medvednica, gdje u Donjoj Stubici obitelj Humljak na svojem OPG-u (postoji od 2009-te) uzgaja Tayberry (Rubus Fruticosus x idaeus). Riječ je o križancu maline i kupine i relativno novoj voćnoj vrsti. Nastao je križanjem na škotskom Institutu "Invergowrie" 1962. godine, a dobio je ime po tamošnjoj rijeci Tay.

Tayberry voće velikih plodova i visokog prinosa

To bobičasto voće kojeg obitelj ima na oko pola hektara odlikuje se velikim plodovima i visokim prinosom. Plodovi su kaže nam Ivan Humlja "aromatični, sočni, slatkastog, ali lagano oporog okusa". Pogodni su za konzumaciju svježi, ali dobri su i za preradu u pekmeze, džemove, sokove, ocat i druge proizvode (moguće ih je i smrzavati). Masa ploda je od 5 g u sušnim godinama pa do 11 u vlažnijim.

Prinos po grmu do 3,5 kg, po hektaru 24 tone

Ukupni prinos po biljci (grm) može biti i do 3,5 kg što ovisi o razmaku sadnje (razmaci između redova su do 2,5 metra, između grmova 1,20 m), a po hektaru daje i do 24 tone. Plodovi rastu u skupinama od pet do sedam njih, a boja im varira od purpurno crvene do tamnoljubičaste kada prezriju (laganog su i visokog sjaja). Srednje su tvrdi, duguljastog oblika, od 35 do 50 mm u dužinu, te 17 do 23 mm u širinu.

Berba Tayberryja višekratna

Rano Tayberry počinje dozrijevati (početak lipnja), a berba je višekratna jer plodovi "sustižu" jedni druge, duže vrijeme čak do sredine kolovoza, pa i početka listopada ako je toplo vrijeme. Peteljka im se u pravilu "čvrsto drži za plod", koji je mekan kada je potpuno zreo, pa zato berba bude otežana i bez upotrebe mehanizacije. U Donjoj Stubici u Pustodolu na svojem imanju Humljakovi se bave ekološkim uzgojem i Kamčatske borovnice (Mayberry). Naši se eko nasadi ne "podupiru" mineralnim gnojivima ni pesticidima, kaže Humljak koji je zaposlen, kao i njegova supruga Irena i u potpunosti kažu "ne žive od OPG-a".

Prodaju sve što proizvedu pa će širiti nasade

Plan im je to u budućnosti, ali valja još razviti nasada i dostići količinu za tržište jer zasad je, iako prodaju sve što proizvedu - nemaju. To više jer europski je standard za uzgoj bobičastog voća dva hektara. Oni na svojoj zemlji moraju (još) riješiti i navodnjavanje nadovezuje se gospođa Irena ističući kako im valja i "isprofilirati jednu vrstu proizvoda", definirati što i koje ga količine trebaju, gdje će se plasirati itd. Zasad nude svježe plodove Tayberrya po trgovinama zdrave hrane (250 g je 15 kuna) u Zagrebu, pa kupci zbog blizine nasada u dva, tri sata to zdravo voće mogu jesti ubrano sa polja.

Tayberry sadnice iz slavonskog rasadnika

S početka, a uzgajaju ga već četiri godine, započeli su Humljakovi sa 60 sadnica Tayberryja koje su nabavili iz jednog slavonskog rasadnika (dvadesetak kuna po komadu). Svemu su se govore ponajviše sami učili, ali savjete su dobivali i od poljoprivredne Savjetodavne službe. To više jer im je gospodarstvo oplemenjeno i s (po)nešto sibirske borovnice (starta u petom mjesecu), crvenog ribizla, malina i kupina.

Tayberry u podneblju Zagorja dobro uspijeva, a da se ne (po)jave štetnici valja biljke držati prozračnima, nadgledati im rast i dr. Prije uzgoja ove voćne vrste supružnici su učinili analizu tla koje prihranjuju nemalo i sa stajskim gnojem jer biljka voli blago kisela odnosno tla koja naginju neutralnima. Koriste i preparate za prihranu dozvoljene u eko proizvodnji, a predstoji im i rješavanje navodnjavanja jer biljka"hoće dosta vlage". Za sada su Humljakovi ovisni o bačvama od 1.500 litara, pa sustavom cijevi rješavaju navodnjavanje što će kažu mijenjati ustrojem novog sustava.

Radno intenzivna kultura

Za sve koji bi se odlučili za uzgoj Tayberriya gospođa Irena kaže da ta radno intenzivna kultura zahtijeva dosta rada, a ponajmanje onoga sa strojevima. S njima se može samo (po)kositi, a sve ostalo ovisi o ručnom radu.Kada su kretali sa tim bobičastim voćem mnogi su oko njih bili skeptični, zbog nove kulture ali sada se mišljenja mijenjaju. Imaju i svoje stalne kupce koji im nerijetko pohode imanje koje je kažu Zagorci otvoreno svima.

Nedostaje radne snage

Požalili su se da "muku muče" sa nedostatkom radne snage kao i mnoga gospodarstva u Hrvatskoj. Kada je o poticajima riječ, supružnici ističu kako uz poticaje svakako treba i "vlastitih sredstava". Poticaja kažu ima, ali oni ovise o mnogo toga, počevši od činjenice jeste li u ekološkoj proizvodnji, koje voće uzgajate pa nadalje. Napominju kako trebaju poraditi i na marketingu jer bi se tako "još povećavalo tržište, ali i znanje ljudi o tom bobičastom voću".

Tayberry popularan u svijetu za konditorsku industriju

Itekako je popularno u svijetu a nemalo u Francuskoj, gdje se od njega rade brojne slastice, ali i preljevi za kolače i proizvodi za konditorsku industriju. Taj je križanac objašnjava Irena veličine i rasta kupine, a boja mu je ploda i trnovi poput maline.Kod rasta se veže na žicama i stupovima poput kupine a izdanke "baca" postrance, pa ga treba i (pod)vezivati.

Cvate u petom mjesecu pa je biljka tad i najosjetljivija na bolesti, od kojih su aktualne one koje napadaju maline i kupine (malinova muha, prstenar). Humljakovi za sada broje devet tisuća grmova Tayberrya kojeg su (po)sadili po etapama na svojoj djedovini. Humljak kaže kako će im u budućnosti zasigurno zaživjeti još grmova te zdrave biljke odlične za dijabetičare, trudnice i sve koji žele uživati u zdravom voću koje obnavlja vitalnu energiju.


Povezane biljne vrste

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

OPG Humljak Donja Stubica Ekološka Proizvodnja Tayberri Križanac Malina Kupina


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.