Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Rakovac
  • 24.10.2018. 15:00

Vedrana Rakovac: Imamo jedan proizvod i težimo da maslinova ulja Bilini budu vrhunska. Od prve do zadnje kapi

Višesortno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini vrhunsko je maslinovo ulje proizvedeno po najvišim standardima kvalitete i plod je 25-godišnjeg rada obitelji Rakovac.

Foto: arhiva obitelji Rakovac
  • 1.087
  • 95
  • 0

Višesortno istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini vrhunsko je maslinovo ulje proizvedeno po najvišim standardima kvalitete i plod je 25-godišnjeg rada obitelji Rakovac. Ljubav prema uzgajanju i održavanju maslinika, te pažnja usmjerena na pravovremenu berbu maslina rezultira iznimno kvalitetnim maslinovim uljem. Prije dvadesetak godina maslina je bilo tek nekoliko, kao žilava skromna kultura koja uspijeva na rubu vinograda ili uz zid. Loza je bila kraljica, a onda se okrenuo smjer.

Proizvod je to malog OPG-a iz Pule koji uzgaja nasade na oko 2 ha s oko 500 stabala maslina u selu Rakovci blizu Poreča. Imaju prostora za širenje, ali vrijeme potrebno za podizanje novih nasada teško nalaze u ovom životnom razdoblju. Planiraju se širiti malo pomalo i upravo su pripremili teren za sadnju novih cca 80 stabala. OPG Rakovac, “čuvari tradicije” bave se poljoprivredom na zemlji koja je već naraštajima vlasništvo obitelji. Maslinarstvo je postalo zanimljivo Vedraninom djedu, Bilini, čije ime nosi ulje i koji je podigao većinu nasada o kojima se brinu.

Vrijedna obitelj niže medalje za svoje vrhunsko maslinovo ulje

Inače, Vedrana je diplomirani inženjer građevinarstva, Saša je diplomirani ekonomist, stručnjak za marketing I prodaju. Kad su krenuli ozbiljno u maslinarstvo, Vedrana je dala otkaz, a muž još radi, jer samo od maslina ne bi mogli živjeti. “Prirodom se ne može vladati, postoji samo mogućnost prilagodbe. Najgora od svih prirodnih nepogoda je bila vatra. Jedan naš maslinik je 2012. godine gorio i izgorjela je gotovo trećina. Vatra je stala na doslovce nekoliko metara od naših drugih maslinika. Bilo je pitanje sreće da naše masline uopće postoje danas. I mislim da je zaista predivno da te masline daju šampionsko ulje, jer još mi je u živom sjećanju jadno stanje u kojem su bile", kaže Vedrana

Istra najbolja maslinarska regija svijeta

Masline prerađuju u najboljim istarskim uljarama i jako su zadovoljni jer imaju dobar partnerski odnos. Prerađeno ulje čuvaju standardno, u inoks bačvama i uspiju prodati sve što proizvedu, ili na kućnom pragu ili putem web shopa.

Koristimo poticaje i dobro nam dođu, ali činjenica da se promjene zbivaju i rijetko nabolje, onemogućuje da se na poticaje možeš osloniti. Već godinama se govori o ukidanju poticaja na prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje i to je nešto što nikako ne mogu razumjeti. Koliko je hrvatskih proizvoda koji su dokazano najbolji na svijetu? Istra je tri godine zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta, ali čini se da naša država smatra da to nije vrijedno posebnih poticanja. Tužno", razočarana je Vedrana. 

U Istri je lako naći odlično ulje po fer cijeni, ali u Slavoniji ili Zagorju to nije baš tako jednostavno. Zato je prodaja preko interneta odlična. Odabereš ono što želiš i u par dana tvoj paket stiže na kućni prag. 

Smatra da se zaista puno mladih u Hrvatskoj bavi poljoprivredom, kad se uzme u obzir u kakvim uvjetima rade. "Kad gledam na primjeru maslinarstva, grane poljoprivrede koja mi je bliska, vidim da postoji problem plasmana proizvoda. A nema veće tuge nego proizvesti vrhunski proizvod i gledati ga kako propada. Poljoprivrednik ne bi trebao biti ni vrhunski trgovac, ni marketinški stručnjak. Poljoprivredniku bi država trebala omogućiti infrastrukturu koja njegovom proizvodu garantira plasman po fer cijeni", kaže i dodaje da smatra da je bitno raditi ono što se voli.

"Kad kreneš raditi nešto zaista svoje, do čega ti je stalo, onda nema radnog vremena, nema godišnjeg odmora, moraš se prilagoditi drukčijem sustavu. Kultura kojom se baviš počne diktirati tvoj život. Poljoprivreda je rad u ritmu prirode, u kojem su radni kolege tvoja obitelj. Za nas nema boljeg posla od rada na svome, ni bolje zemlje od vlastite zemlje. Naše proizvode uglavnom prodajemo u Hrvatskoj, putem našeg web shopa i to nas iznimno veseli. U Istri je lako naći odlično ulje po fer cijeni, ali u Slavoniji ili Zagorju to nije baš tako jednostavno. Zato je prodaja preko interneta odlična. Odabereš ono što želiš i u par dana tvoj paket stiže na kućni prag. Nemamo ugovoren otkup, ali imamo stalne kupce i do njih nam je zaista stalo", dodaje. 

Mišljenja je također da velikim maslinarskim nacijama kao što su Italija, Španjolska ili Grčka neće odgovarati mala Hrvatska koja im se gura u odabrano društvo uskih selekcija top ulja. "Vjerujem da će pokušati "ispraviti“ situaciju na neki način koji je dostupan velikima, a mi mali proizvođači, bez angažirane i informirane pomoći države teško ćemo se oduprijeti. Država mora odlučiti koji su joj prioriteti u poljoprivredi i jasno ih i nedvosmisleno komunicirati prema poljoprivrednicima. Ukoliko je maslinarstvo u Istri, recimo, strateški cilj hrvatske poljoprivrede, ja bih to voljela znati da bi nakon toga mogla donijeti informirane odluke o budućnosti naših nasada", poručuje Vedrana. 

Nižu zlatne medalje 

Ove su godine osvojili Zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku! Važno je spomenuti i da je ulje Bilini uvršteno u vodič 500 najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu, Flos Olei. Na međunarodnom natjecanju Maslina 2017. u Splitu, među 500+ vrhunskih ulja, ulje Bilini je osvojilo šampionsku titulu, kao najbolje u velikom broju kategorija. Najdraža im je plaketa za najveću ocjenu na panelu za organoleptička svojstva.

Naše su masline 2008. godine kao ponosni predstavnik Poreštine, postale dio županijskog višesortnog maslinovog ulja dobivenog miješanjem plodova različitih autohtonih i udomaćenih sorti (što rezultira višom kakvoćom ulja). Prvo naše ulje predano na natjecanje rezultiralo je zlatnom medaljom za ekstra djevičansko maslinovo ulje 2012. godine", ponosna je Vedrana koja zemlju obrađuje sa suprugom. 

Vrhunske masline za vrhunska ulja

"Jedini posao koji ne možemo obaviti sami je berba i tu uvijek imamo vanjsku pomoć jer s berbom nema kalkulacije. Ako želite imati ulje ujednačene vrhunske kvalitete berba se mora obaviti u optimalnom razdoblju, a to je nemoguće bez većeg broja ljudi. Produžena berba vodi do razlike u kvaliteti, gdje su često jasne oscilacije između "prvog“ i "zadnjeg“ ulja. Mi to ne želimo. Imamo samo jedan proizvod i težimo da bude vrhunski. Od prve do zadnje litre", naglašava Vedrana dodajući da bi željeli da se priča o Istri kao najboljoj regiji ekstra djevičanskih maslinovih ulja (prema Marcu Oreggii, uredniku vodiča Flos Olei), proširi daleko van Istre.


Fotoprilog


Tagovi

Ulje Bilini OPG Rakovac Vedrana


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024