Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Colić-Trade
  • 08.10.2018. 13:30

Važnost folijarne gnojidbe višegodišnjih nasada nakon berbe

Znate li da su YaraVita jedna od najkoncentriranijih folijarnih gnojiva na tržištu, što ih čini ekonomski izrazito povoljnim, jer jednom litrom YaraVita gnojiva dajemo puno veću količinu čistog hranjiva od većine proizvoda na tržištu?

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 1.994
  • 109
  • 0

Dio postojećih hranjiva u tlu biljka usvaja korijenovim sustavom, no želimo li osigurati dovoljno hranjiva tijekom cijele vegetacije, potrebno je pažljivo planirati koja gnojiva i u kojoj količini unijeti biljci. Preuzimanje hranjiva preko korijena ne zadovoljava uvijek optimalne i nužne potrebe biljaka iz dvaju razloga: nedovoljno hranjiva u tlu ili utjecaj nepovoljnih čimbenika sredine na njihovo preuzimanje. Iz tih razloga potrebno je nadoknaditi potrebnu količinu hranjiva ishranom preko lista.

Folijarna gnojidba predstavlja primjenu gnojiva direktno preko lista odakle se provodnim tkivima raspoređuje po svim organima biljke. 

YaraVita™ proizvodi nisu samo obična hranjiva, to su posebno formulirana folijarna gnojiva. Kvaliteta YaraVita™ gnojiva očituje se u iznimnoj topivosti, disperzivnosti, pokrivanju tretirane površine, prijemčivosti i postojanosti na listu, što omogućava maksimalno iskorištenje.

vd
YaraVita folijarna gnojiva

Zašto primjenjivati folijarna gnojiva poslije berbe? 

Znanstvenim istraživanjima je dokazano da se svi makro, mikro i mezoelementi nakon berbe i prije opadanja lista translociraju iz lista u korijen, koru i pup. To se događa u vremenskom periodu 2-3 tjedna nakon berbe i prije opadanja lista te služe kao jedini izvor hranjiva u kretanju vegetacije dok su aktivnosti korijena smanjene te samim time nedovoljne za novi vegetativni porast. Izrazito je važno odraditi folijarni tretman u ovom periodu, samim time osiguravamo dovoljnu količinu za start iduće vegetacije što rezultira:

  • ujednačenijim kretanjem vegetacije,
  • ujednačenijom cvatnjom te
  • olakšava mnoge agrotehničke zahvate u vašem nasadu.

Budući da usvajanje hranjiva putem korijena u proljeće ovisi o više faktora (temperatura zemljišta, temperatura zraka, fenofaza biljke), njihovo značajnije usvajanje događa se uglavnom tek poslije cvatnje, odnosno 45-60 dana od starta vegetacije, ovisno o sorti. Dakle, bubrenje pupoljaka, cvatnja i zametanje plodova odvijaju se uglavnom na osnovu rezervnih tvari koje je biljka uskladištila u prethodnoj vegetaciji.

Djelovanje pojedinih elemenata na biljku

Dušik (N) - biljka ovaj element povlači iz lista u drvenaste dijelove te ih sprema u obliku proteina i aminokiselina, koje u proljeće 3 tjedna prije pupanja translocira dalje za novi vegetativni porast, tada se povećava i sami sadržaj N u biljci. Tijekom vegetacije sadržaj N u biljci se znatno povećava, ovisno o vrsti 3-4 puta. Ovim tretmanom osiguravamo dostatne količine N u biljci jer zadnji porast sadržaja N se događa 3 tjedna prije opadanja lista te se tada N translocira u korijen, deblo i koru biljke.

Fosfor (P) - biljka akumulira P u permanentnim strukturama te ih translocira u ostale biljne dijelove kad je potražnja veća od samog usvajanja (kretanje vegetacije - izostanak transpiracijskog aparata). Fosfor biljka počinje translocirati 3 tjedna prije pupanja što nakon određenog vremena dovodi do nedostatka istog u biljnim rezervama, korijenu jer se isti translocira iz korijena u razvoj novih organa (list). Istraživanja su pokazala da se biljka opskrbljuje P do 8 tjedana od početka fenofaze pupanja. 

Magnezij (Mg) - sadržaj Mg-a se u biljci ne povećava do 3 tjedna od početka fenofaze pupanja, što znači da sav Mg biljka koristi iz vlastitih rezervi redistribucijom od korijena do listova. Magnezij kao element je zaslužan za sve metaboličke procese u biljci te je naročito važan u početnim fazama da se osigura snažan i ujednačen razvoj fotosintetskih organa biljke. 

Bor (B) - se akumulira u kori i korijenu drveta. U fazi porasta te kretanja nove vegetacije, biljka se opskrbljuje Borom iz vlastite kore debla. Ova je aplikacija važna jer nam Bor osigurava pravilnu cvatnju i oplodnju, smanjuje rehuljavost grozdova, poboljšava obojanost kod crnih sorata Vinove loze.  

YaraVita Mediterano povećava koncentraciju mikroelemenata za sljedeću sezonu

Savršeno gnojivo koje ispunjava sve zahtjeve za mikro i makroelementima da poveća koncentraciju mikroelemenata za sljedeću sezonu je YaraVita Mediterano. Ovisno o nasadu, preporuka je tretman od 5-10 L/ha.

Zemlja zna zahvaliti!

dc
YaraVita Mediterano - N, P, Mg, B, Zn

Nahranite svoje višegodišnje nasade novom generacijom vrhunskih folijarnih gnojiva YaraVita Mediterano i one će vam uzvratiti vrhunskim prinosom.
YaraVita Mediterano, kojeg možete pronaći u ponudi tvrtke Colić-Trade, sadrži poboljšivače usvojivosti, primječivosti, natopljenosti, suspenzije čime je osiguran unos i iskorištenost dodatnih hranjiva putem lista. Ujedno su YaraVita jedna od najkoncentriranijih folijarnih gnojiva na tržištu, što ih čini ekonomski izrazito povoljnim, jer jednom litrom YaraVita gnojiva dajemo puno veću količinu čistog hranjiva od većine proizvoda na tržištu!

YaraVita Mediterano je kombinacija najvažnijih hranjiva za poboljšanje cvatnje kod većine mediteranskog voća i povrća. Sadrži značajnu količinu magnezija, bora i cinka, te je idealan za aplikaciju prije cvatnje, da poboljšamo cvatnju i oplodnju, kao i za primjenu nakon berbe voćaka, da pojačamo koncentraciju mikro elemenata u voćkama za sljedeću sezonu.

YaraVita Mediterano sadrži poboljšivače usvojivosti, primječivosti, natopljenosti, suspenzije čime je osiguran unos i iskorištenost dodatnih hranjiva putem lista!

Sa ciljanom folijarnom gnojidbom, temeljenoj na specifičnim proizvodima kao što su makro i mikro elementi neophodni za fiziološke procese u biljci, možemo postići više nego zadovoljavajuće rezultate uz relativno male troškove te značajno povećati prinos!

Preporučena primjena je 5-10 l/ha na maslinama, u voćnjacima, vinogradima, plodovitom povrću i voću prije i nakon cvatnje, te nakon berbe, a prije opadanja lišća.

Za više informacija o YaraVita gnojivima, obratite se tvrtki Colić-Trade na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Colić-Trade Folijarna gnojidba YaraVita™


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]