• Uzgoj aronije
  • 23.03.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uzgoj aronije: Sok i čaj za jačanje imuniteta

Aronija prosječno ima urod od 3 do 5 kilograma po grmu, a to je i količina za potrebnu proizvodnju jedne litre kvalitetnog soka.

Foto: Jumpstory
  • 480
  • 36
  • 0

Darko Novokmet se prije pet godina zajedno sa svojim prijateljem upustio u proizvodnju aronija. Posadili su 800 grmova, a od nje prave prirodne sokove i čajeve.

“Započeli smo s ovom proizvodnjom jer je u tome trenutku to bio neki trend. “ U berbi nam pomaže obitelj i prijatelji, a za sada smo zadovoljni. Većinom ono što proizvedemo i prodamo”, rekao je Darko za Osječku televiziju.

Aronija prosječno ima urod od 3 do 5 kilograma po grmu, a to je i količina za potrebnu proizvodnju jedne litre kvalitetnog soka. “Naši proizvodi su hladno prešani i pasterizirani u odnosu na one u trgovini gdje na etiketi piše da je napravljena od koncentrata aronije s emulgatorima”, pojašnjava Novokmet.

Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva, zbog čega je i u Hrvatskoj sve raširenija njezina primjena, bilo da se radi o svježim bobicama ili o soku koji ima posebno blagotvoran učinak na jačanje imuniteta. Na Eko trgu osječke glavne tržnice, dok još nije zatvorena (podsjećamo da od danas, 23. ožujka ne rade!), aronija je stigla u obliku čaja, soka, no i kao dio ukusnih kolačića.

Više o temi možete pogledati u videu: 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Pročitaj više »

Tagovi

Aronija Sok Čaj Ljekovitost Darko Novokmet Eko trg


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »