Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jerolim
  • 15.09.2015. 07:15

Uz pokretnu uljaru kompostiraju i kominu!

"Ljubav prema maslinama nekako je odredila naš životni put. Svjesni koliki je posao dobro održavati masline, sama berba i koliko je neizvjesna svaka maslinarska godina, znali smo da se moramo potruditi dati maslinovom ulju mjesto koje mu pripada."

  • 7.182
  • 397
  • 0

Obitelj Jerolima i Marite Petković iz Vele Luke na Korčuli, bavi se poljoprivrednom djelatnošću preko 30 godina. Započeli su sa 40 stabala maslina koje su održavali uz svoj redovan posao. Danas imaju registrirane mješovite trajne nasade na preko dva hektara obrađene površine koja je pod ekološkim nadzorom. OPG imaju registriran od početka, a u ekološkoj proizvodnji su pet godina. Gospođa Marita ispričala je svoju priču:

"Kupnjom prvog stroja za branje maslina, prije 20 godina, postigli smo preradu maslina isti dan. To je značilo mijenjati naviku držanja maslina u moru ili vodi do prerade, jer smo mogli ubrati dovoljne količine maslina za jednu presu i preraditi ih pravovremeno. Ono što je u maslini najvrijednije, uistinu je šteta da ode u vodu.

Preko sto stabala u najam

Zahvaljujući tom stroju, uzeli smo preko sto stabala maslina u najam i tim velikim trudom osigurali svojoj obitelji jedan pristojan život. Jedan veliki maslinik otkupili smo nakon 10 godina."

Prije nešto više od osam godina kupili su posve zapuštenu zemlju, iskrčili više od jednog hektara i posadili novi maslinik, različite voćke i ljekovito bilje, jer maslina, kažu oni, treba suživot. Tada su počeli razmišljati o ekološkoj registraciji.

Pokretna uljara za hladno prešanje

"Već pet godina smo pod ekološkim nadzorom. Prije tri godine shvatili smo da možemo dobiti eko znak za plod masline, ali ne i za ulje, ukoliko se prerada ne vrši u certificiranoj uljari. Kako takvih nema na otoku, odlučili smo kupiti svoju malu pokretnu uljaru. Riječ je o hladnoj preradi. Uljara radi na maksimalno 30 stupnjeva i lako se može oprati. Naravno, mnogi su nas pitali, kada će nam se to isplatiti, ali mi znamo da nam se isplatila sa prvim kapima ulja, jer nam je dala slobodu da započnemo berbu kada nama odgovara, da možemo raditi sortna ulja, da ne moramo ubrati puno, jer možemo preraditi i 50 kg bez problema. Uz to, neprocjenjiv je osjećaj, da je to ulje tvoj proizvod od početka do kraja, da ga možeš potpisati, što je iznimno važno. Mislimo da je to san svakog maslinara.

Kompostiranje komine

Na vrtu smo sagradili bazen za kompostiranje komine, koju kao vrijedno hranjivo, vraćamo u maslinike, nakon sazrijevanja. Otvorili smo sezonski obrt kako bismo mogli vršiti preradu za ekološke maslinare i druge koji su nam ukazali povjerenje, naravno koliko nam dozvoljava vrijeme."

Terasasti teren nije dobar za navodnjavanje

OPG Jerolim Petković proizvodi uz maslinovo ulje i različite ekološke i domaće proizvode. Svi oni nose logo Jerolim. Ambalaža je ručno rađena, unikatna i originalan je suvenir iz Vele Luke. "Zahvaljujući blagodatima koje nudi naš prelijepi otok, od ljekovitog bilja radimo različite proizvode. Na svojoj zemlji njegujemo brojne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja koje rastu u nasadima maslina.

Uz maslinovo ulje kao svoj osnovni proizvod, radimo ekološke macerate, ulja za masaže i sunčanje, sušimo bilje za čajeve, smokve, rajčice. Od domaćih proizvoda radimo likere, tinkture, različite džemove, začine, čajeve. Brojni proizvodi rezultat su brižljivo skupljanih, starih, izvornih receptura sa otoka. Neki su obiteljski, neki dar prijatelja. Naše gospodarstvo nema mogućnosti navodnjavanja, riječ je o terasastim terenima. Navodnjavamo jedino vrt na kojem proizvodimo organsko povrće, uglavnom za vlastite potrebe.

Dugoočekivana oznaka izvornosti

Svoje proizvode plasiramo na kućnom pragu, a višak u trgovinu autentičnih hrvatskih proizvoda Crop u Zagrebu, u trgovinu Zdravo i gotovo, također u Zagrebu i u Bio svijet u Zadru. Dobar je osjećaj kada ljudi prepoznaju trud jedne male obitelji, kada šalju svoje prijatelje k nama i sami se vraćaju.

Ono što upotpunjuje naš put u ovoj maslinarskoj priči jest činjenica da ćemo, zahvaljujući ogromnom trudu entuzijasta iz Udruge maslinara iz Vele Luke, od berbe ove godine moći imati oznaku izvornosti na svom maslinovom ulju. Maslinovo ulje Jerolim nosit će oznaku Korčulansko maslinovo ulje. Tim znakom zaštićena je posebnost naše autohtone sorte Lastovke, masline koja je od svih vrsta maslina najbogatije fenolima (950 mg na kg ulja). Ona daje onu specifičnu pikantnost našem ulju. Svojim antioksidansima čuva kvalitetu ulja duže vrijeme, pa je s pravom zovemo čuvaricom ulja. U nasadima imamo oko 80% upravo te sorte masline.

Njihova priča nije uzaludna

Otok je jedno specifično mjesto za život. Iako nije jednostavno ni lako, volim reći da nam je privilegija ovdje živjeti. Ovo je priča o jednoj obitelji sa otoka, koja nema puste hektare zemlje niti tisuće stabala maslina, niti težnju da to ima. Moj suprug Jerolim i ja, skromni smo i jednostavni ljudi, koji smo, uz Božju pomoć, odabrali živjeti svoj san. Naši životni putevi nisu bili niti malo laki, osobito Jerolimov, ali ništa zato. Možda smo zahvaljujući upravo tome, postali ovakvi kakvi jesmo: uvijek okrenuti dobru; on izuzetno vrijedan, ja potpora.

Zemlja nas uči strpljivosti, poniznosti, žrtvi i zahvalnosti. Moramo je poštivati. Bez žrtve nije sladak kruh. Bez zahvalnosti daleko smo od istinske radosti. Željeli bismo da se kroz našu malu djelatnost upravo to prepozna. Ako ikome damo jednu iskricu poticaja ovom našom pričom, znat ćemo da nije uzalud ispričana", poruka je Marite.


Tagovi

Masline Otok Proizvodi Prodaja Degustacija Izvorni proizvod Jerolim Ljekovito bilje Prerada Hladno prešanje Stroj za berbu Organsko povrće Eko oznaka Oznaka izvornosti Marita Petković Jerolim Petković Kompostiranje komine Ekološki macerat


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.