Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 31.08.2016. 10:20

Uskoro ćemo u sezoni zapošljavati strance?

"Mi ne možemo pronaći radnike koji će obrati rekordni urod i pripremiti ga za tržište. Nedostaje nam barem 150 sezonskih radnika", izjava je predsjednika uprave AgroFructus grupe Denisa Matijevića koju prenose mediji.

  • 9.319
  • 940
  • 0

Krajem srpnja 2016. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 217.089 nezaposlenih osoba, a danas u dolini Neretve nedostaje sezonskih radnika. Vijest kako ponovno nitko ne želi raditi u poljoprivredi stigla je iz Agrofructusa.

Traže 150 djelatnika za rad u skladištu i pakirnici (kvalifikacije nisu potrebne) i 10 viljuškarista (poželjno je imati položen ispit za upravljanje viljuškarom) u Opuzenu. Nude ugovor o radu na određeno vrijeme, redovnu mjesečnu isplatu plaće, pokriven putni trošak i osiguran topli obrok. Početak rada je sredinom rujna, a očekivano trajanje rada 2 mjeseca.

Svi zainteresirani mogu se javiti putem e-maila: ljudski.resursi@agrofructus.hr ili mobitela 099 7335123 /099 7065692. Dok Agrofructus muku muči s nedostatkom radne snage, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 4.801 nezaposlenih, od čega 2.284 u Metkoviću.

Svi zainteresirani mogu se javiti putem e-maila: ljudski.resursi@agrofructus.hr ili mobitela 099 7335123 /099 7065692.

U nedostatku sezonskih radnika

"Mi ne možemo pronaći radnike koji će obrati rekordni urod i pripremiti ga za tržište. Nedostaje nam barem 150 sezonskih radnika", izjava je predsjednika uprave AgroFructus grupe Denisa Matijevića koju prenose mediji.

Uvoz radne snage?

U Agrofructusu ove godine najavljuju rekordan urod finih mandarina od čak 90.000 tona koje treba obrati. Kao problem naglašavaju kako se iz Hrvatske posljednjih godina iselilo više od 100.000 radno sposobnih stanovnika. Na drugoj strani država je za cijeli sektor poljoprivede odobrila uvoz tek 20 radnika ove godine. Sve ih to onemogućava u učinkovitom iskorištavanju uroda, a time propada i prilika za prosperitet, kako kaže Matijević. Sličnih problema s nedostakom radne snage imao je Stipe Gabrić Jambo prije pet godina.

Nitko ne želi raditi u poljoprivredi

Problemi s pronalaženjem radne snage za obavljanje poljoprivrednih poslva nisu nikako stara vijest i periodično se ponavljaju iz godine u godinu. Podsjetimo kako smo lani pisali o slučaju s tvornicom Mardešić na Dugom otoku gdje također imaju problema s pronalaženjem radne snage, iako uz nezahtjevan i dobro plaćen posao nude i smještaj.

Pekari već sezonama muku muče s pronalaskom adekvatne radne snage te traže od države uvoz radne snage iz inozemstva. Na žalosnu činjenicu da nitko ne želi čuvati ovce za dnevnicu od 200 do 300 kuna plus topli obrok već se iskoristilo dovoljno medijskog prostora.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Agrofructus Nezapsolenot Mandarina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰