Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaolinska glina kao zaštitno sredstvo
  • 28.04.2014. 08:30

Upotreba kaolinske gline u proizvodnji jabuka

Primjena kaolinske gline u voćarskoj proizvodnji postala je neizostavna mjera, pogotovo u ekološkoj proizvodnji jabuka

Foto: depositphotos.com
  • 5.361
  • 344
  • 0

U današnje vrijeme intenzivne upotrebe pesticida, veliki se naglasak daje na iznalaženje alternativnih metoda upotrebe sredstava u zaštiti bilja od štetočina, a koji će, uz dobar učinak - biti apsolutno neškodljivi za čovjeka i njegov okoliš. Od svih introduciranih materijala, sredstvo koje ponajviše obećava, a u pojedinim dijelovima Europe i SAD-a, a već se uvelike upotrebljava, je i kaolinska glina. Ona se u pokusima koristila u gotovo svim granama poljodjelstva, ali se posebno dobro pokazala u voćarstvu, a posebice u području organske i konvencionalne proizvodnje jabuka.

Kaolin za smanjenje štetnika i zaštitu od sunčevih ožegotina

Ovdje se istraživao njen utjecaj na smanjenje populacije štetnika na jabukama, na područje zaštite od sunčevih ožegotina, kao i na utjecaj kaolinske gline na pojačano bojanje nekih sorti jabuka. Na istraživanju utjecaja kaolinske gline u proizvodnji jabuka dosta su radili dr. Michael Glenn i dr. Gary Puterka (USDA/ARS) te su u suradnji s Engelhard tvrtkom započeli niz istraživanja na preparatu Surround WP.

Već 2000. godine bio je znatno zastupljen na tržištu SAD-a, a ubrzo je i uvršten na listu preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji. Glavni mehanizam djelovanja kaolinskog segmenta kao glavnog sastojka Surround-a, je u stvaranju kristaličnog mikrofilma koji tvori barijeru između štetnika i štićene biljke. Sredstvo posjeduje izvjesno odbijajuće (repelentno) djelovanje. Inače se materijal prije koristio za sprječavanje skrutnjavanja prerađenih namirnica te u proizvodnji pasta za zube. Surround se nanosi otopljen u vodi na biljku, gdje isparavanjem tvori zaštitni film na površini vode. Kod primjene je jako bitno odraditi ravnomjerno pokrivanje svih dijelova biljke sa sredstvom. Ovaj film odbija štetnike na više načina. Sitne čestice gline se zakače za insekta kada on dođe u kontakt sa stablom, isto tako insekt nerado odlaže jaja na površine pod filmom, a isto tako reflektirajući sloj na stablu čini ga manje prepoznatljivim kao potencijalnog domaćina.

Ako se borimo protiv prve generacije jabučnog savijača, tada ćemo tretiranja sa kaolinom trebati započeti u fenofazi precvjetavanja i odrađivati kroz tjedne intervale 6-7 puta. Ova tretiranja imaju veliki efekt i u sprječavanju mrežavosti na polodovima Golden Deliciousa. U ovom slučaju nema opasnosti od zaostataka bijelog filma, koji često može, ukoliko se ne ukloni pranjem, biti odbojan od strane potrošača kada jabuka ide u svježu potrošnju. Ukoliko nastavljamo sa borbom protiv kasnijih generacija tada će takve jabuke morati proći pranje prilikom sortiranja. Kod organskih proizvođača jabuka, smanjenje šteta može biti jako značajno u odnosu na druge preparate koji su dopušteni za tretiranje.

Kaolin snižava temperaturu biljke i povećava fotosintezu

U konvencionalnoj proizvodnji to nije takav slučaj, ali se kaolin po svojem širokom spektru djelovanja može usporediti s klasičnim kontaktnim insekticidom, klorpirifos etilom, i može značajno doprinijeti u smanjenju populacije pojedinih štetnika. Svakako se očekuje da će se razina kontrole štetnika u budućnosti znatno unaprijediti upotrebom ovog preparata.

Što se troškova tiče, oni su usporedivi sa troškovima jednog insekticida širokog spektra djelovanja poput klorpirifosa, ali imaju daleko veći spektar djelovanja, a kod proizvođača bez mreža, sa visokim stupnjem ožegotina, može biti ključan činitelj u isplativosti proizvodnje. Isto tako, broj godišnjih tretiranja ovisit će i o vremenskim prilikama tijekom vegetacije. Iako se na prvi pogled može činiti da Surround sa svojim bijelim filmom sprečava prodor svjetlosti, on zapravo pojačava fotosintezu i pruža dopunu očuvanju zdravstvene kondicije stabla. Prema dr. Michael Glennu, kaolin snizuje temperaturu biljke za vrijeme vrućih ljetnih dana i tako povećava fotosintezu do dugo u poslijepodnevne sate, za razliku od netretiranih stabala, gdje fotosinteza u potpunosti prestaje poslije podne, uslijed toplinskog stresa.

Dvogodišnja studija na sorti Epire, koja je prskana tijekom prvih šest mjeseci nakon opadanja latica, pokazala je pojačanu proizvodnju organske tvari i poboljšano bojanje, a proizvođači su primijetili iste efekte na sortama Stayman i Gala. Studije sa sveučilišta MSU, pokazalo je povećanje povratne cvatnje gdje god je Surround bio korišten prethodne sezone. Uzgajivači u vrućim područjima uzgoja imali su koristi od smanjenja pojave ožegotina, ponegdje i do 50 posto ili više. Unatoč ovim izuzetno ohrabrujućim podacima o djelovanju Surrounda, bilo bi pogrešno da ga se doživi kao spasitelja, naprotiv njegovo dopunsko djelovanje najviše dolazi do izražaja kada se kombinira sa dobro osmišljenim agro-kemijskim mjerama u ovisnosti o specifičnosti svakog voćnjaka i mikro klime te naslijeđene populacije štetnika.

Nužna proba kompatibilnosti prije upotrebe kaolina

Kada je o miješanju riječ, u pravilu se mogu miješati sa većinom fungicida, insekticida i akaricida, ali se ne bi smio miješati sa sumporom i sa bakrenim preparatima. Svakako se preporučuje prije upotrebe napraviti malu probu kompatibilnosti i ukoliko primijetimo reakcije poput taloženja, pjenušanja, odvajanja, potrebno je izostaviti Surround iz kombinacije. Potrebno je napomenuti da sirova kaolinska glina nije isto što i fino mljevena i obrađena kaolinska glina iz Surrounda te da primjena takove gline može izazvati neželjene posljedice na biljci (fitotoksičnost, odumiranje). Zamijećen je i pozitivan efekt i na gljivu čađavicu u organskoj proizvodnji jabuka i krušaka.

Sada se uvelike istražuje utjecaj kaolina na pojavu i intenzitet najopasnije bolesti na jabukama - krastavosti. Organski proizvođači jabuka su mišljenja da nema na tržištu učinkovitijeg preparata za obranu od štetnika i bolesti te bi on možda mogao biti ključan da održi organsku proizvodnju ekonomski opravdanom.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Kaolinska glina Ožegotine Štetnici Krastavost Mineri Proizvodnja Bolesti Surround Populacija štetnika Organska proizvodnja Gljiva čađavica Proba kompatibilnosti Povećana fotosinteza Zdravstvena kondicija stabla Snižavanje temperature Klorpi


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smjera VVV sa višegodišnjim iskustvom u uzgoju vinove loze te podizanju i vođenju nasada raznog voća. Proizvodni savjetnik - konzultant brojnim voćarima u Slavoniji i Baranji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!